Press "Enter" to skip to content

Пенсії в Росії

У росіян пенсійний вік поки що ще складає 60 років для чоловіків та 55 років для жінок. В Росії пенсіонери починають отримувати пенсію десь на 5-10 років раніше ніж люди в США та Західній Європі. Не дивлячись на те, що майже всі пенсіонери та пенсіонерки в Росії скаржаться на низькі пенсії, на пострадянському просторі, за статистикою, Росія є лідером по розмірам пенсій. В цілому можна спокійно сказати, що з 2013 року йде успішне видалення катастрофи 90-х років. Середня статистика пенсій росте в два рази швидше за середню статистику інфляції, що дуже позитивно для російських пенсіонерів. Таким чином після оплати середніх послуг ЖКХ, у середньостатистичного пенсіонера залишається менш як 6000 рублів на проживання. Якщо ситуація сильно не зміниться і не відбудеться якийсь збій у роботі пенсійного фонду Росії, то середній пенсіонер, який проживає в середній (звичайній) квартирі, зможе собі дозволити витрачати на свій розсуд близько 130% прожиткового мінімуму після оплати всіх комунальних послуг.

Пенсії у Росії існують двох типів: трудова та соціальна. Соціальну пенсію виплачують інвалідам всіх категорій, громадянам, які досягли 65 та 60 років відповідно, а також дітям і студентам, які втратили хоча б одного з батьків. Окремого ставлення заслуговують військові пенсії. У Росії передбачена збільшена пенсія для тих, хто виходить на неї пізніше встановленого законом терміну. Для тих, хто відкладає свій вихід на пенсію на 5 років, передбачений преміальний коефіцієнт 1,5. Пенсіонери ж, які відкладуть вихід на пенсію на 10 років, отримуватимуть вдвічі більшу пенсію. Ці коефіцієнти також можна використовувати для порівняння наших пенсій з європейськими – так як на Заході пенсійний вік зазвичай становить 65 років або більше.

За коротку історію сучасної Росії порядок розрахунку і фінансування пенсій вже встигли змінити багато разів. Головні зміни викликали велике бурління в суспільстві, так звана «монетизація пільг» і поява недержавних пенсійних фондів (НПФ).

В ідеалі бюджет пенсійного фонду повинен наповнюватися з податків працюючих і накопичень минулих років: внески в ПФР є одним з основних зарплатних податків. У реальному житті накопичення минулих років практично відсутні, а податків працюючих не вистачає, тому мало не половину доходів пенсійного фонду становлять прямі дотації з бюджету країни. Ситуацію могли б теоретично змінити недержавні пенсійні фонди, однак держава регулярно перекроює бюджет, вилучаючи з них гроші на поточні потреби.

Разом з тим, відповідно до твердження віце-прем’єра Ольги Голодець, «якби у нас сьогодні все платили нормально (страхові внески), то пенсія була б у нас майже 20 тисяч рублів».

Насправді, середня тривалість життя чоловіків в Росії складає 64 роки для чоловіків і 76 років для жінок, проте головний обман полягає не тут. Людина може померти до досягнення пенсійного віку – і тоді, дійсно, держава на ньому заощадить, однак якщо вже чоловік доживає до пенсійного віку, він, згідно зі статистикою, проживе в середньому ще 12 років. Ця цифра називається «віком дожиття». На 2012 рік вона становила 12 років для чоловіків і 22 роки для жінок. Виходячи з цих цифр пенсійний фонд розраховує свої виплати і бюджети. Проте фактом залишається дискримінація чоловіків за статевою ознакою, які починають отримувати пенсію (уточнення – вийти на пенсію і почати її отримувати – таки різні речі) на п’ять років пізніше за жінок, при меншій середньої тривалості життя.

Втім, треба відзначити, що пенсійний вік в Росії для жінок є одним із найнижчих у світі, але тривалість життя в Росії має на даний момент далеко не кращий світовий показник, залишаючись, однак, вище середньосвітовий і демонструючи стійке зростання.

Be First to Comment

Залишити відповідь