Press "Enter" to skip to content

Мовний закон і його влип на натуралізацію спортсменів в Україні

Тепер усе буде не так просто.

Верховна Рада України ухвалила законопроект №5670Д, більш відомий як Закон про українську мову. Деякі з пунктів нового Закону стосуються інституту громадянства, зокрема підстав для набуття громадянства України.

Так, наприклад, для того, аби стати громадянином України, потрібно в обов’язковому порядку засвідчити відповідний рівень володіння державною (українською) мовою. Про це чітко вказано у пункті першому статті 7 Закону, пише Політик посилаючись на СА.

«Особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою».

Раніше таких правил не було, а відтак знання української мови для отримання українського громадянства було не обов’язковим.

Відповідно до того ж пункту першого статті 7 Закону України, набути українське громадянство можна буде й надалі без тесту на знання державної мови. Щоправда, за деяких умов.

«Особи, які мають визначні заслуги перед Україною, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу у Збройних Силах України та нагороджені державною нагородою, і особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, мають право на набуття громадянства України без засвідчення рівня володіння державною мовою. Такі особи зобов’язані опанувати державну мову на рівні, визначеному законодавством, упродовж одного року з дня набуття громадянства».

Утім, у цьому ж пункті вказано, що такі особи повинні опанувати державну мову упродовж одного року з дня набуття громадянства. Як і хто перевіряти цей рівень — невідомо.

Тобто формально, якщо у спортсмена є «визначні заслуги перед Україною», він може й після ухвалення Закону отримувати громадянства без тесту на українську мову. Утім, потім його рівень буде перевірено. Якщо ж спортсмен не має «визначних заслуг», то йому на рівних правах з іншими доведеться складати тест на знання української мови.

Тема набуття українського громадянства досить актуальна для спортивного світу, позаяк за останні два роки в склад збірної України з футболу було натуралізовано двох бразильських футболістів, які представляють Шахтар: Марлоса та Мораєса.

У вересні 2017-го року Марлос, отримавши перший виклик у склад національної збірної, заявив, що вчить українську мову. Утім, за майже два роки не спілкувався нею, а давав деякі коментарі російською мовою.

Be First to Comment

Залишити відповідь