Press "Enter" to skip to content

Як купити деревину на електронних торгах?

На сьогодні велика кількість користувачів може отримати пиломатеріал за допомогою лісового аукціону. Ця нова умова з’явилася на початку 2020 року, і вже в першому кварталі торги з деревини показали відмінний підсумок. До цього часу державне агентство могло реєструвати лише половину обсягу необробленої деревини, оскільки багато користувачів здійснювали продаж за прямими договорами.

Проведення аукціону та торгів з продажу деревини

Щоб умови ринку пиломатеріалів були прозорими, а формування ціни проводилося правильно, держава ухвалила рішення про те, що продаж деревини має здійснюватися лише за допомогою електронних торгів. Покупець самостійно обирає платформу, наприклад, Прозорро, зареєструватися на якій можна на Українській Універсальній Біржі https://www.uub.com.ua/presscenter/novyny-birzhi/tsina-na-derevynu-na-torgah-tov-ukrainska-universalna-birzha/. Як фізичні, так і юридичні особи можуть подавати заявки. У торгах беруть участь 3 сторони:

  • організатори;
  • виконавці;
  • учасники.

Принцип роботи аукціону полягає у збільшенні ціни. Якщо учасника, що виграв, не знайдуть, то аукціон проводиться повторно, але початкова ціна зменшується. Варто звернути увагу, що стартова вартість не може бути меншою, ніж собівартість лота.

Як правило, електронні торги проводяться раз на квартал. Державне господарство здійснює санітарну рубку лісу, після чого колоди поділяються на кілька частин. Відкриті електронні торги дають змогу великій кількості учасників придбати деревину за ринковою ціною. Для кожного учасника діють однакові умови, а кожен користувач може спостерігати за проведенням торгів у реальному часі.

Продаж деревини на експорт

Усередині країни продаж деревини не має жодних обмежень. Але, щоб продавати пиломатеріали в інші країни Європи, потрібно не тільки скласти і підписати договір, а й заплатити мито, а також оформити іншу документацію. Але варто розуміти, що не кожен вид дерева можна експортувати в іншу країну. Наприклад, якщо користувачеві потрібно купити граб, варто перевірити, чи немає його у забороненому списку товарів вивезення за кордон. Експортований пиломатеріал обов’язково повинен мати відповідне маркування та пакування.

Купити деревину в Україні на експорт може нерезидент і лише на спеціальному торговому майданчику. Продавець має обов’язково надати офіційний дозвіл на вирубку лісу. Також продукція повинна мати офіційні папери та сертифікат, що підтверджує походження деревини. До кожного постачання має бути прикріплений свій сертифікат (його дія обмежена часом). Для правильного оформлення документації чудовим варіантом стане звернення до брокерів, які зроблять правильну та оперативну роботу. Брокер на торговому майданчику детально володіє інформацією про те, які документи потрібні для вивезення деревини за кордон.

Якщо ви бажаєте купити деревину на електронних торгах, незалежно від мети використання, то зробити це можливо лише зареєструвавшись у системі Української Універсальної Біржі. На цій платформі одразу відкриється доступ до чинних аукціонів. 

Be First to Comment

Залишити відповідь