Press "Enter" to skip to content

Як отримати ліцензію на кабельне мовлення

Особливістю кабельного мовлення є те, що сигнал при такому мовленні розповсюджується за допомогою високочастотних сигналів, які передаються по кабелю. Телерадіомовлення, і в тому числі кабельне, підлягає ліцензуванню згідно законодавства України.

Отримання ліцензії на кабельне мовлення починається з подання заяви та документів, що подаються до неї, до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (далі – Національна рада). Детально з вимогами до заяви можна ознайомитися у ст. 24 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»(далі – Закон).

Юристи компанії OGP рекомендують звернути особливу увагу на наступні моменти.

По перше, Закон передбачає подання інформації про структуру власності заявника, його афілійованих та пов’язаних осіб. Необхідно, щоб Національна рада змогла чітко визначити власників заявника. Серед власників, афілійованих та пов’язаних осіб, не повинно бути резидентів Російської Федерації.

По-друге, заявник зобов’язаний мати власну торгову марку або ж як мінімум подати документи на її реєстрацію. Торгова марка допоможе захистити права інтелектуальної власності ліцензіата, виділити його з поміж інших, та є обов’язковою умовою отримання ліцензії.

Зважаючи на технічні особливості кабельного мовлення, для того, щоб мати можливість вести мовлення, необхідна розгалужена система телекомунікацій. Тобто, необхідно домовлятися з оператором телекомунікацій, який надає послуги населенню та укласти з ним попередній договір на ретрансляцію. Можливо і самому стати таким оператором, але це вже новий рівень капіталовкладень. У будь-якому випадку, висвітлене питання потребує завчасного вирішення.

Отже, заява та всі необхідні документи до неї подані. Що відбувається далі?

Детальніше на сайті:

https://ogp.ua/uk/otrimannya-litsenzij/litsenziya-na-kabelne-tv

Особливістю ліцензування кабельного мовлення є те, що воно проходить без конкурсу, а тому здійснюється за реєстраційним принципом. Зміст цього принципу полягає в тому, що Національна рада перевіряє заяву і додатки до неї та виносить рішення. Закон надає місячний строк на розгляд пакету документів для отримання ліцензії. Як правило, якщо документи оформлені без помилок, а вся інформація надана – приймається рішення про видачу ліцензії.

Для отримання бланку ліцензії необхідно сплатити ліцензійний збір. Ліцензія видається на строк не менший, ніж десять років.

Ліцензія Національної ради на телерадіомовлення є єдиним і достатнім документом, що надає право ліцензіату вести телерадіомовлення. Дану ліцензію можна продовжити протягом періоду з 210 днів до 180 днів до дня закінчення строку її дії.

Підготовлено юристами OGP.UA

Be First to Comment

Залишити відповідь