Press "Enter" to skip to content

ГазПравда – запрацював калькулятор для перевірки боргів за газ

На популярному українському порталі ГазПравда, який в режимі онлайн надає споживачам енергоресурсів консультації про платіжки за газ, виставлені рахунки, температурні коефіцієнти та інші питання, створено спеціальний калькулятор. Він допоможе перевірити правильність списання субсидій, які залишилися після закінчення опалювального сезону.

Калькулятор, який використовується онлайн, буде корисний особливо тим субсідіантам, у кого замість невикористаної суми субсидій після завершення опалювального сезону утворився борг.

Щоб перевірити коректність списань, в калькулятор необхідно ввести кілька цифр: суми, нараховані за спожитий газ і призначеної субсидії, а також кошти, сплачені фактично. Отриманий результат дає можливість перевірити, чи не призначено до списання більше, ніж це передбачено законодавчими актами та нормами. На сьогодні деякі споживачі скаржаться на те, що відповідні обласні газові служби неправильно застосували встановлений законом порядок перерахування грошових коштів, і у них утворилися борги, сума яких значно перевищує те, що повинно бути.

Онлайн-калькулятор допоможе виявити цю невідповідність, і якщо виявиться, що отриманий результат нижче, ніж борг, виставлений в платіжному документі, необхідно пред’явити претензію облгаззбуту та зажадати перерахунку.

Нагадаємо, що онлайн платформа консультацій для населення з питань побутового споживання газу була створена з ініціативи ФРНГ (об’єднує провідні підприємства нафтогазової галузі України) навесні поточного року.

До того ж експерти сайту ГазПравда вважають, що те, як списуються зекономлені кошти, несправедливо по відношенню до тих споживачів газу, яким призначено монетизувана субсидія і вони економно витрачали блакитне паливо.

В минулому опалювальному сезоні за фактом субсидії призначали за двома наступними схемами:

1. Монетизована. Тим, хто потрапив під даний вид субсидій, в лютому 2019 роки гроші на руки не видавалися, їх з держбюджету безпосередньо переказувалися постачальнику послуг. А з березня місяця кошти стали видавати споживачам газу готівкою або перераховувати на їхні банківські рахунки.

2. Псевдомонетизована. Цей вид субсидій був призначений тим, хто отримав на неї право з 1 січня 2019 року. Споживачі газу грошові кошти не отримували, їх зараховували спочатку на особисті рахунки, відкриті в Ощадбанку, а потім перераховували безпосередньо постачальнику послуг.

Після закінчення опалювального сезону людям, які отримують псевдомонетизовану субсидію і економно використовують газ, видали решту грошових коштів готівкою. А ось у тих споживачів, хто отримував перший вид субсидій і також економно витрачали енергоресурси, утворилися борги.

Щоб виправити становище, що склалося, були розроблені і подані до Кабінету міністрів пропозиції, які змінять регламент нарахування субсидій на користь споживачів.

Пропонується наступне:

  • повернення в бюджет тільки тих невикористаних субсидій, які в 2018-2019 рр надавалися в безготівковій формі;
  • повернення споживачам невикористаних коштів, які утворилися в минулому опалювальному сезоні;
  • до 01.09.2019 постачальники послуг зобов’язані надати в органи соцзахисту дані про невикористані грошові кошти по субсидіях;
  • до 01.10.2019 органи соцзахисту повинні сповістити споживачів про наявну економію;
  • до 01.11.2019 субсідіантам необхідно надати в органи соцзахисту заяву на отримання зекономлених коштів;
  • до 31.12.2019 необхідно виплатити заощаджені кошти всім громадянам шляхом перерахування на банківський рахунок або переказу по Укрпошті.

Джерело: сайт www.gazpravda.com.ua

Be First to Comment

Залишити відповідь