Press "Enter" to skip to content

В Україні вшановують память загиблих під час обстрілу мікрорайону “Східний” у Маріуполі

Сьогодні в Україні день пам’яті загиблих під час обстрілу терористами мікрорайону «Східний» у Маріуполі. 24 січня минає чотири роки з тієї фатальної суботи, коли російські «гради» обстріляли житловий квартал у Маріуполі.

Фото Миколи Тимченка, “День”

Цього дня у 2015 році терористи завдали удару з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» та «Ураган» по Орджонікідзевському району м. Маріуполя (мікрорайон «Східний») та прилеглому до нього селища  Виноградне Волноваського району. Внаслідок цього злочину загинуло 30 осіб, з них 2 дітей, 108 – було поранено, пошкоджено 30 житлових будинків, 7 закладів освіти, об’єкти інфраструктури та лінію електропередач. Частково зупинив роботу металургійний комбінат «Азовсталь». Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ встановила, що обстріл мікрорайону «Східний» був здійснений саме терористами так званої «ДНР». Служба безпеки України навела докази, що обстріл житлових кварталів Маріуполя здійснювався з російської артилерії та за наказом офіцерів російської армії. Ввечері 24 січня Україна попросила терміново зібрати Радбез ООН для прийняття рішень та заяви щодо ситуації на Донбасі. Проте, російська сторона заблокувала цю заяву. У зв’язку з трагедією у Маріуполі, Указом Президента в Україні 25 січня 2015 року було оголошено днем жалоби. У червні 2015 року в Маріуполі встановили пам’ятник жертвам обстрілу мікрорайону «Східний», пише Політик посилаючись на День.

Перший обстріл відбувся 24 січня 2015 року близько 09:25 за київським часом.

З артилерії було обстріляно блокпости Збройних сил України та житловий мікрорайон «Східний». За остаточною інформацією, загинуло 30 людей, поранено 128, серед загиблих і поранених є діти.

У зв’язку із трагічною загибеллю мирних жителів Маріуполя внаслідок масованого обстрілу Президент України Петро Порошенко оголосив 25 січня Днем жалоби.

За даними, оприлюдненими на сайті ГУМВС України в Донецькій області, станом на 21:25 24 січня від обстрілів загинуло 29 людей, ще 93 отримали поранення.

Було пошкоджено 79 об’єктів: 37 приватних будинків, 22 багатоповерхівки, 2 ринки, 8 магазинів, поштове відділення, 2 банківських установи, аптека, кафе та СТО.

16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України. Серед перелічених терористичних атак був названий і обстріл Маріуполя.

7 травня 2018 року Голова СБУ Василь Грицак оприлюднив на брифінгу матеріали розслідування, які доводять безпосередню участь російських військових у обстрілах мікрорайону «Східний» у Маріуполі 24 січня 2015 року.

У вересні 2018 року у Маріуполі на 15-поверховому будинку київський стрітарт-художник Саша Корбан створив мурал. На ньому зображено Мілану Абдурашитову, дівчинку, яка під час того обстрілу втратила матір загиблою, а сама дістала важке поранення. Через поранення прийшлося ампутувати ногу. Мати дівчинки, Ольга, до того у соціальних мережах поширювала заклики до Путіна про введення військ в Україну.

Be First to Comment

Залишити відповідь