Press "Enter" to skip to content

Філарет заявив, що Києво-Печерська і Почаївська лаври мають перейти у власність української церкви

Предстоятель УПЦ КП, патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет заявив, що Росія не має в Україні церковної власності, а після визнання Єдиної української помісної православної церкви, Києво-Печерська і Почаївська лаври мають перейти у власність української церкви. Про це Філарет заявив в інтерв’ю телеканалу “Прямий”, передає прес-служба УПЦ КП.

“Справа в тому, що ніякої власності Московський патріархат в Україні немає. Ось взяти, наприклад, Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра – чия це власність? Власність української держави. І держава передала свою власність у користування Української церкви Московського патріархату. Але коли буде тут українську церкву буде визнано, то Лавра – і одну, і другу – буде передано українській церкві. Тому що це українська святиня”, – заявив Філарет, пише Політик посилаючись на 112 Україна.

Він додав, що Росія, і Московський патріархат ніякого відношення до цих святинь не мають відношення.

“Ті парафії, які побудували свої храми за свій рахунок, то це власність цих парафій, а не Росії”, – додав Філарет.

Зазначимо, що 28 липня Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив намір надати автокефалію Українській православній церкві.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада 268 голосами народних депутатів підтримала звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православній церкві України. Пізніше стало відомо, що Вселенський Патріархат починає консультації з сестринськими церквами з питання надання автокефалії УПЦ.

Від початку 90-х в Україні є одразу кілька юрисдикцій, які називають себе православними помісними і автокефальними церквами.

Канонічний статус має Українська православна церква Московського патріархату і Бессарабська митрополія Румунської православної церкви. Українську православну церкву Київського патріархату – канонічно невизнано.

Крім того, в Україні також існує невизнана Українська автокефальна православна церква (УАПЦ).

Be First to Comment

Залишити відповідь