Press "Enter" to skip to content

“Звільнення Умерова та Чийгоза – позитивний приклад в інших справах” – Марк Фейгін

Адвокат Марк Фейгін, який захищає українських політв’язнів Ільмі Умерова та Романа Сущенка, вважає, що сьогоднішня подія звільнення Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза – приклад того, як  вирішуватимуться подібні справи в інших випадках.

Про це він сказав кореспондентові Укрінформу, пише Політик.

«Я не можу обговорювати суть справи, оскільки рішення про звільнення Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза – політичне. Воно приймалося в результаті взаємодії в якомусь багатокутнику. Однак, важливо, що ми, адвокати, зробили тут свою частину роботи. Не будь ці справи настільки публічними, а захист в них настільки переконливим, то у російської сторони не було б мотивації для подібного рішення», – сказав Фейгін.

На його думку, це позитивний приклад і в інших справах українських політв’язнів, в тому числі у справі українського журналіста Романа Сущенка. «У справі Романа Сущенка приблизно така ж ситуація. Безглуздо чекати позитивного рішення від російського суду. Спасіння прийде лише в результаті політичних переговорів і участі політиків, що мають совість», – резюмує Фейгін.

Як повідомляв Укрінформ, Ільмі Умерова було засуджено на 2 роки колонії-поселення за обвинуваченням в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Ахтема Чийгоза було засуджено російським судом до 8 років позбавлення волі у «справі 26 лютого». Після анексії Криму російська влада визнала Меджліс кримсько-татарського народу екстремістською організацією і заборонили його діяльність.

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні і російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засуджують США і Євросоюз.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, в порушення міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було пред’явлено обвинувачення в “шпигунстві”. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву. Термін утримання Сущенка під вартою закінчується 30 листопада.

Be First to Comment

Залишити відповідь