Press "Enter" to skip to content

Президент Молдови Додон також висловив своє незадоволення новим законом “Про освіту” в Україні

Президент Молдови Ігор Додон хоче, щоб Україна скасувала новий закон «Про освіту» через мовне питання. Про це інформує«Європейська правда».

«Висловлюю стурбованість долею широкого суспільства румун і молдаван, які проживають на території України», – написав президент у своєму Facebook, пише Політик посилаючись на ZAXID.NET.

На думку Додона, община румун і молдаван в України зараз ризикує «піддатись денаціоналізації через несправедливий закон, введений у Києві».

За його словами, новий закон, ухвалений Верховною Радою, призведе до «скасування системи освіти на рідній для етнокультурних меншин в Україні».

«Я, будучи президентом республіки Молдова, звертаюсь до київської влади і закликаю переглянути нову політику стосовно етнокультурних меншин. Нагадую їм, що у Молдові права української общини зберігаються», – додав Додон.

Він сказав, що у Молдові є цілий ряд шкіл з викладанням українською мовою.

«Дуже сподіваюсь, що теперішнє політичне керівництво у Києві усвідомлює наслідки цього закону і прийме усі відповідні кроки, щоб відмовитись від нього», – сказав президент Молдови.

Зауважим, що новий закон України про освіту, а саме його розділ про мову освіти – державну – викликав критику влади і правих екстремістів в Угорщині. Через ухвалення цього закону голова МЗС Угорщини Пейтер Сійярто заявив про бойкот України на міжнародній арені. За його словами, угорська дипломатія перешкоджатиме Україні в реалізації важливих для неї справ.

У міністерстві закордонних справ Республіки Польща очікують, що з ухваленням нового закону України «Про освіту» поляки в Україні матимуть доступ до навчання рідною мовою.

В свою чергу, міністр освіти України Лілія Гриневич наголосила, що ухвалена мовна стаття закону «Про освіту» відповідає Конституції України.

Як повідомлядлсь раніше,  5 вересня Верховна Рада ухвалила закон про освіту, який започатковує реформу освіти в Україні. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Стаття 7 нового закону про освіту передбачає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. При цьому держава гарантує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях державною мовою в державних і комунальних закладах. Водночас, нацменшинам гарантують право навчатись в комунальних дошкільних закладах поряд з державною мовою мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через окремі класи (групи) з навчанням мовою нацменшини поряд з державною, і не поширюється на класи (групи) з навчанням українською мовою.

Корінним народам України гарантують право на навчання в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти поряд з державною мовою мовою відповідного корінного народу.

Be First to Comment

Залишити відповідь