Press "Enter" to skip to content

Пригожина і “вагнерівців” на території Білорусі немає – Лукашенко

Питання розміщення ПВК Вагнер у Білорусі не вирішене і воно залежить від рішення РФ та самих “вагнерівців”, зазначив політик.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, який минулого місяця уклав угоду про припинення збройного заколоту ПВК Вагнер у Росії, заявив у четвер, 6 липня, що лідера найманців Євгенія Пригожина більше немає в Білорусі. Про це повідомляє Reuters.

“Що стосується Пригожина, то він знаходиться в Санкт-Петербурзі. Його немає на території Білорусі”, – сказав він.

Лукашенка також зазначив, що наразі питання розміщення ПВК Вагнер у Білорусі не вирішене і воно залежить від рішення російської сторони та самих “вагнерівців”.

“Чому ви питаєте у мене, де перебуває сьогодні приватна військова компанія Вагнер та керівник цієї компанії? Це російська компанія. Тому запитання не до мене. Наскільки я поінформований, бійці ПВК Вагнер перебувають у своїх постійних таборах. У тих таборах, де вони перебували після виведення з фронту на відновлення, лікування, відпочинок. Йде звичайна ротація для війни”, – заявив формальний лідер Білорусі, якого цитує БЕЛТА.
За його словами, наразі питання передислокації та розміщення компанії Вагнер у Білорусі не вирішене. Лукашенко додав, що це залежить не від нього, а від рішення російської сторони та самих “вагнерівців”.
“Табори ми не зводимо. Ми запропонували їм кілька колишніх військових містечок”, – сказав він.
Лукашенко також заявив, що у разі розміщення Вагнер на території Білорусі вона може бути “задіяна для оборони країни”.
“Будуть вони в Білорусі чи не будуть, у якій кількості – найближчим часом ми розберемося. Мене абсолютно не хвилює і не турбує, що у нас буде розміщено певну кількість цих бійців. Більше того, їх буде розміщено під певні умови. Головна умова: якщо нам потрібно буде задіяти цей підрозділ для оборони держави, він буде задіяний миттєво на будь-якому напрямку”, – додав він.

Нагадаємо, 27 червня Лукашенко заявив, що Пригожин прибув до Білорусі в рамках угоди. ЗМІ повідомляли, що у Могилівській області Білорусі почалося будівництво таборів для розміщення найманців ПВК Вагнер.

Днями у мережі з’явилися фотографії наметового табору у Білорусі, де, ймовірно, розміщуватимуться “вагнерівці”.


23 червня ватажок ПВК Вагнер оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема проти міністра оборони РФ Сергія Шойгу. 24 червня він направив колони “вагнерівців” на Москву. Протягом дня “вагнерівцям” вдалося пройти кілька областей. Вони зупинилися за 200 км від Москви.
Лукашенко провів переговори з Пригожиним, після чого той заявив, що бійці угруповання повертаються до польових таборів. “Вагнерівцям” запропонували або приєднатися до російської армії, або відправитися до Білорусі, або залишитися вдома.

 

Be First to Comment

Залишити відповідь