Press "Enter" to skip to content

Представник Меджлісу розповів про утиски кримських татар в Женеві (ВІДЕО)

Член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв на щорічній сесії Експертного механізму ООН з прав корінних народів (ЕМПКН), що проходить з 15 по 19 липня в Женеві, розповів про проблеми кримськотатарського народу.

Виступ Ескендер Барієв оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

Як пояснив Барієв у коментарі Крим.Реалії, основною метою його візиту стала участь в роботі над документами ЕМПКН, що в подальшому увійдуть до підсумкової доповіді Експертного механізму і, можливо, ляжуть в основу інших документів Ради з прав людини ООН.

Зокрема, представники кримськотатарського народу запропонували доповнити «Дослідження щодо прав корінних народів у контексті управління кордонами, міграції та переміщення».

«Ми в своїх додатках окремо вказали факт цілеспрямованих насильницьких переселень із метою асиміляції і знищення корінних народів і, як його яскравий приклад, – депортацію кримських татар у 1944 році, коли понад 200 тисяч осіб були насильно вивезені в Центральну Азію, Урал і Сибір. Також ми запропонували додати пункт про цілеспрямовану заборону представницьких органів корінних народів – зокрема, заборона Меджлісу Верховним судом Росії в 2016 році. До того ж, у дослідженні не йшлося про феномен цілеспрямованого заміщення населення, яке відбувається в окупованому Криму зараз», – розповів Барієв і додав, що окремо було наголошено на мілітаризації Криму Росією.

За словами Барієва, серед іншого, в рамках сесії ЕМПКН піднімалося питання участі корінних народів у засіданнях Ради з прав людини (РПЛ).

«Ми готуємо глобальну заяву і сподіваємося, що вона також буде включена в підсумкову доповідь. У разі, якщо якісь із наших пропозицій увійдуть в документи РПЛ, це дасть міжнародному співтовариству додаткові дипломатичні важелі для впливу на політику Росії», – зазначив Барієв.

Be First to Comment

Залишити відповідь