Press "Enter" to skip to content

Потоп на західній Україні. За травень випало 230% місячної норми

Впродовж двох декад травня на території західних областей України випало від 150% до 230% місячної норми опадів.

Про це на брифінгу заявив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда, повідомляє Політик посилаючись на інформацію кореспондента Укрінформу.

“Впродовж двох декад травня на території західних областей випало від 150% до 230% місячної норми опадів. Ця ситуація наростала поступово. Але 20 травня та вночі 21 травня в Карпатському регіоні, за даними гідрометеорологічних станцій та гідрологічних постів, випало на території, наприклад, Львівської та Івано-Франківської областей від 42 до 90 мм опадів”, – уточнив Кульбіда.

За його словами, якщо не було підтоплень безпосередньо від річок, то підтоплення і руйнування відбувалися за рахунок дуже сильного схилового стоку, накопичення води в низьких місцях рельєфу, “і це, звичайно, суттєво погіршувало ситуацію”.

“Підйом рівнів води на річках західного регіону складав в основному 60-145 см, і практично скрізь вода знаходилася в межах русла, тобто вона негативно не впливала на життєдіяльність населення тощо. І лише в одному місці – це річка Луква, Івано-Франківська область, – були досягнуті перші небезпечні відмітки підтоплення сільгоспугідь і господарських об’єктів. А всі інші підтоплення відбувалися за рахунок зливових дощів”, – зазначив він.

Кульбіда уточнив, що окрім Карпатського регіону, підвищення рівня води спостерігається, зокрема, на правих притоках Прип’яті, в межах Волинської, Рівненської і Житомирської областей.

Як повідомлялося, в Україні впродовж останніх днів внаслідок негоди без електропостачання залишилося 347 населених пунктів, підтоплено понад 3800 домогосподарств та 580 житлових будинків.

Be First to Comment

Залишити відповідь