Press "Enter" to skip to content

Луценко виправдовуючись від скандалу запевнив, що кликав журналістку до ГПУ не на “міжсобойчик”

Генеральний прокурор Юрій Луценко висловив готовність показати журналістам дані щодо їх телефонів, після витребування цієї інформації у мобільного оператора в справі щодо можливого розголошення даних директором НАБУ Артемом Ситником.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню “Цензор.нет“, оприлюдненому 11 вересня.

“..як тільки я отримаю відповіді від “Київстар”, я готовий надати всю інформацію самим журналістам або їхнім адвокатам. Щоб вони переконалися, що ми отримали відповідь тільки про час їх перебування в конкретній “соті“, – заявив генпрокурор, пише Політик посилаючись на УП.

Луценко в черговий раз підкреслив, що про втручання в професійну діяльність або особисте життя журналістів, зокрема головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької, мова не йде.

Луценко нагадав, що журналісти відмовилися давати свідчення у справі щодо Ситника.

“Коли в ГПУ з’явилася така заява, ми були зобов’язані його зареєструвати і призначити слідство. Що ми зробили? По-перше, допитали пана Ситника, його заступника пана Углаву, журналістів, яких ми змогли встановити (всього лише двох) і одного нежурналіста. Всі вони відмовилися давати свідчення. Посадові особи – виходячи з відповідних статей Конституції. Журналісти – на основі журналістського права. Окей, я до цього ставлюся з розумінням”.

Луценко виправдовуючись від скандалу запевнив, що кликав журналістку до ГПУ не на "міжсобойчик"

Таким чином, за словами Луценка, у слідства залишився варіант дізнатися дату off record за допомогою доступу до телефону.

 “Слідчі хочуть отримати тільки дату, коли ці журналісти (протягом цих 17 місяців) були конкретно в “соті” мобільної вишки на території НАБУ. Тут все просто: якщо три згаданих людини були в цій “соті”, наприклад, 28 травня 2017 року, і в цей же час там були пани Ситник і Углава, то зрозуміло, що саме в цей час у них, швидше за все, і відбувалося спілкування”, – говорить генпрокурор.

“Таким чином, отримуємо місяць травень і можемо робити кваліфікацію”, – додав він.

Щодо запрошення Седлецькій в ГПУ, Луценко підкреслив, що запросив журналістку не на “якийсь закритий міжсобойчик – але на зустріч з генеральним прокурором”.

“На цій зустрічі вона могла бути присутньою зі своїм адвокатом, а я, природно, – зі слідчим і прокурором. З відомих причин, я ніколи не зустрічаюся один на один з фігурантами будь-якої кримінальної справи“, – каже Луценко.

“У цій справі немає ніяких підводних каменів. Ми просто розслідуємо кримінальну справу, в якій журналісти є головними свідками”, – запевнив він.

Очільник ГПУ зазначив, що свій робочий день, не може “перетворювати кабінет в місце проведення прямих ефірів з відповідями на запитання журналістів”.

“Я вважав за краще говорити про те, що, чому і як ми робимо – а журналістка хотіла створити з цього шоу-програму з питаннями до прокурора “, – каже Луценко.

“Буде час – піду на ефір. Але в робочий час робити цього не буду”, – додав він.

Луценко нагадав, що науково-експертний центр підтвердив, що голос, що звучить на плівці, належить Ситнику і висловив ще одну пропозицію:

“У цій ситуації мені здається дещо дивною позиція двох високих керівників НАБУ. Людина, яка так сміливо читала “полуничку” журналістам, могла би так само сміливо все-таки визнати, що це сталося такого-то дня. Цим він би і журналістів від хвилювань позбавив, і мене від усіх цих дискусій. Мені здається, це було б і по-чоловічому, і згідно із законом”.

На запитання, чи не доводилося самому генпрокурору розголошувати подібні матеріали слідства, Луценко заявив:

“Я ніколи не читав матеріали НСРД (негласних слідчо-розшукових дій -ред.) стороннім особам”.

Генпрокуратура з 2017 року розслідує кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Провадження щодо директора НАБУ було відкрите за зверненням депутатки від “Народного фронту” Олени Масоріної та цивільної дружини у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика Ірини Німець.

За даними слідства, розмова Ситника з низкою українських журналістів не під запис відбулася в Києві у травні 2017 року. Керівник НАБУ відкидає звинувачення, що під час неформального спілкування порушив законодавство.

Be First to Comment

Залишити відповідь