Press "Enter" to skip to content

Заступник голови НБУ пояснив чому росте курс гривні

Здорожчення долара та євро – сезонне явище, що чітко демонструє досвід останніх чотирьох років.

Про це заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурій в ефірі Радіо НВ, пише Політик посилаючись на ЗІК.

«Сезонність залежить від сільськогосподарського періоду. Ми ж аграрна країна. На сьогодні близько 45% експорту займає аграрна продукція. Україна експортує зерно. Україна №2 з експорту кукурудзи. Перше місце ми займаємо у експорті сонячної олії. Коли йде експорт, то іде і виручка. З іншої сторони потрібно розуміти, що Україна має економіку, яка не повністю знаходить на світлій стороні. Зокрема, велика частина аграрного сектору знаходиться в тіні», – сказав він.

Також він нагадав, що у 2016 році коливання почалися у вересні, у 2017 році – у серпні, в цього року – у липні.

«Причина проста. Курс важливий для бізнесу і населення. Вони (бізнес, – ред.) подивилися на це, і зрозуміли, що сенсу чекати вересня нема, тому купили валюту у серпні. Гадаю, що цього року відбулася така ж сама ситуація. Ми бачимо тут психологічний вплив. Я б не назвав, те що відбувається на сьогодні є панікою, але є певна нервозність. Коливання не є ознакою кризи», – зазначив Чурій.

Також відповідачи на питання про причини зниження курсу евро, замголови НБУ заявив, що на евро впливають зовсім інші фактори. Крім того, з його слів, всі інші курси є похідними від долара.

«Всі інші курси є похідними від долара. Останнім часом на ринках, які розвиваються, досить нестабільна. За місяць гривня девальвувала на десь на 4%, а південно-африканська валюта девальвувала на 10%», – додав він.

Be First to Comment

Залишити відповідь