Press "Enter" to skip to content

США виступили на захист українського журналіста, який голодує у застінках “ДНР”

Група Конгресу США з питань свободи преси закликала підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі негайно звільнити українського журналіста, автора “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва. Відповідну заяву оприлюднили співголови групи, члени Палати представників Адам Шифф та Стів Чабот.

Конгресмени “глибоко занепокоєні” тим, що бойовики підтримуваного Росією угруповання “ДНР” продовжують утримувати Асєєва з червня 2017 року. Американські парламентарі наголошують: оскільки Асєєв ще на початку липня 2018-го оголосив голодування, “його ситуація стає жахливою”, інформує expres.ua.

Відомий автор Станіслав Асєєв родом зі Донеччини. Ризикнув залишитися на рідній землі навіть після окупації, готував репортажі для українських медіа під псевдонімом Станіслав Васін. “Асєєв писав для кількох українських ЗМІ та для місцевого бюро “Радіо Свобода” і був одним із кількох незалежних журналістів, які залишалися в підконтрольному сепаратистам регіоні, щоб надавати об’єктивну інформацію”, – йдеться в заяві групи Конгресу США.

За правду про життя на окупованих територіях його і затримали. Спершу виглядало, що Асєєв зник безвісти. Останній раз журналіст виходив на зв’язок 2 червня минулого року. Лише через півтора місяці, 16 липня 2017 року, бойовики повідомили, що він затриманий за звинуваченням у “шпигунстві”.

А представники ОРДЛО аж у вересні підтвердили наявність імені Асєєва в списках на обмін. Може, хоч Конгрес допоможе До з’ясування долі Асєєва і звільнення з полону вже закликали низка правозахисних і журналістських спільнот: союзи журналістів України і Росії, “Репортери без кордонів”, Комітет захисту журналістів (США), “Міжнародна амністія”.

Тепер на захист Асєєва виступив і Конгрес США. Хочеться надіятися, що позиція парламенту найпотужнішої країни світу таки посприяє його звільненню.

Be First to Comment

Залишити відповідь