Press "Enter" to skip to content

НАБУ поновить справу щодо декларації Гонтаревої

Суд скасував постанову детектива НАБУ про закриття справи за фактом можливого декларування недостовірних даних колишньою очільницею НБУ. Йшлося про витрати на дорогий відпочинок на Мальдівах

Апеляційний суд Києва скасував рішення Національного антикорупційного бюро (НАБУ) про закриття справи про можливі недостовірні відомості в декларації колишньої голови Національного банку Валерії Гонтаревої, повідомили 3 серпня «Українські Новини».

Про скасування попереднього рішення НАБУ йдеться в ухвалі суду від 24 липня.

В НАБУ навесні оголосили, що закривають кримінальне провадження від 18 серпня 2017 року, у межах якого розслідували ймовірне декларування Гонтаревою недостовірної інформації.

Йшлося про витрати екс-очільниці НБУ на відпочинок на Мальдівських островах у липні 2016 року. Детектив НАБУ встановив, що ця сума є меншою 249,9 тис. грн, а це менше 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Справу тоді закрили, вирішивши, що Гонтарева не вчинила кримінальне правопорушення.

Коли адвокат Юрій Харченко в інтересах третьої особи оскаржив це рішення, 15 червня цього року Солом’янський райсуд Києва відмовив йому. Харченко подав апеляційну скаргу, пояснивши, що детектив НАБУ незадовільно розслідував справу Гонтаревої.

Апеляційний суд погодився з тим, що в Солом’янському суді не звернули уваги на неповноту досудового розслідування. Тому суд скасував постанову детектива НАБУ про закриття справи.

Раніше «Ракурс» повідомляв, що у травні цього року Національне агентство з питань запобігання корупції знайшло у декларації екс-керівника НБУ порушення на понад 57 тис. грн. Але цього виявилося недостатньо, щоб притягнути Валерію Гонтареву до відповідальності. Співробітники НАЗК виявили, що Гонтарева не вказала реєстраційні та кадастрові номери деяких задекларованих об’єктів нерухомості, а також не зазначила частину своїх доходів і членів сім’ї (дивіденди і проценти). Крім того, невірно вказано суму заробітної плати її сина.

Be First to Comment

Залишити відповідь