Press "Enter" to skip to content

New York Times: Україна в центрі уваги другого дня суду над Манафортом

Сьогодні в суд викличуть чоловіка, який допомагав екс-політтехнологу Януковича знімати рекламні ролики.

Колишній голова виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт отримав за політичні консультації в Україні 60 мільйонів доларів. І цей епізод його кар’єри буде в центрі уваги другого дня суду над ним, інформує Політик з посиланням на УНІАН.

Як пише New York Times, першим свідком, якого допитають з цього приводу, буде Деніел Рабін, політичний консультант, який працював над зйомками рекламних роликів для Манафорта в Україні. Швидше за все, прокурори хочуть задати йому питання про природу роботи підсудного на проросійську «Партію регіонів».

Прокурори кажуть, що другим свідком буде агент ФБР, чиє ім’я не розголошують. Манафорта звинувачують у податковому і банківському шахрайстві, а також у володінні прихованими рахунками в іноземних банках. Суд над ним – перший з можливих в рамках розслідування спеціального представника Департаменту юстиції США Роберта Мюллера про втручання Росії у американські вибори в 2016 році. Сам Манафорт наполягає, що він невинен.

Під час першого дня суду прокурори заявили, що політтехнолог отримав 60 мільйонів доларів в Україні і не задекларував більшу частину цієї суми. Вони назвали обвинуваченого податковим шахраєм, який ховав гроші в офшорах, збрехав, щоб взяти ще мільйони доларів позики під заставу нерухомості, щоб зберегти шикарний спосіб життя, коли політичної роботи немає.

Захисники Манафорта наполягають, що він талановитий політичний консультант, який дістався до вершини політики як в США, так і на глобальній сцені. Він нібито не навмисне увів в оману американську Службу внутрішніх доходів. А його колишній бізнес-партнер Рік Гейтс його зрадив. Адвокат Томас Зейнл дав чітко зрозуміти, що атаки проти Гейтса стануть ключовим елементом захисту. Зокрема, він збирається наполягати, що екс-бізнес партнер Манафорта був засуджений за фальшиві свідчення.

Тому його словам у справі не можна довіряти в той час, як він став ключовим свідком сторони обвинувачення. Поки не відомо, коли Гейтс сам виступить в суді. Всього прокурори підготували список з 35 свідків.

Першим у ньому став політичний консультант Тед Девайн. Також прокурори розкрили імена лише двох людей, яких збираються викликати наступними. Прокурори допитували Девайна близького години про природу роботи Манафорта в Україні. Свідок розповів, що український олігарх Рінат Ахметов був головним фінансовим покровителем обвинуваченого.

Be First to Comment

Залишити відповідь