Press "Enter" to skip to content

Миротворці на Донбасі: у Порошенка пояснили, чому не погодяться на сценарій Путіна

Миротворчі сили ООН не можуть бути введені на окупований Донбас лише для захисту співробітників ОБСЄ на лінії розмежування, як це пропонує Росія, а мають зайти на усю територію регіону, включаючи і неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону. Це потрібно для того, аби РФ не могла постачати зброю та військових на Донеччину та Луганщину.

Про це заявила представниця президента у Верховній Раді Ірина Луценко в інтерв’ю “Сегодня“.

Путін як і раніше стверджує, що миротворці повинні захищати тільки співробітників ОБСЄ на лінії розмежування. Ми наполягаємо, що вони повинні бути і на самих тимчасово окупованих територіях, а також на кордоні з РФ, щоб Росія не могла постачати в зону конфлікту бойовиків і зброю. Навіть якщо взяти формулу “їх там немає”, в сенсі ЗС РФ, то туди заходять інструктора, колишні військові на кшталт групи Вагнера і так далі. Це треба припинити, якщо хочемо миру,
– наголосила чиновниця.

Вона зазначила, що українська сторона продовжує працювати над дорожньою картою, і її у цьому підтримують місія ОБСЄ, учасники Нормандського формату, і США.

“Дорожня карта повинна дати відповіді на багато конкретних питань: де будуть миротворці, де тримати зброю, як буде відбуватися розмінування. Адже на Донбасі заміновано близько 6000 квадратних кілометрів території. Мінні пастки – в дитячих іграшках, садках, школах, сараях, туалетах. З чого починати розмінування, як очищені території будуть охоронятися? А коли дійдемо до виборів, як буде гарантуватися безпека представників партій, ЗМІ, спостерігачів?”, – зауважила Луценко.

За словами представниці Порошенка, миротворча місія повинна увійти на окупований Донбас лише за умови відстоювання інтересів України.

“Україна активно готується до приходу миротворців і до повернення Донбасу. Але це має відбутися не за всяку ціну, а тільки за умови відстоювання українських інтересів, шляхом нашої перемоги в переговорно-дипломатичному процесі”, – підкреслила Луценко.

Be First to Comment

Залишити відповідь