Press "Enter" to skip to content

Навіщо українські чиновники декларують біткоіни

Незважаючи на те, що біткоіни і інші криптовалюта не мають в Україні правового статусу, тобто не визнані ні товаром, ні інвестиційними активами, ні навіть грошовими одиницями, все більше українських чиновників в своїх деклараціях вказують, що є власниками “електронних грошей” нового покоління.

Правда, невизначеність статусу криптовалюта вносить плутанину і в питання, як саме декларувати біткоіни. Одні чиновники вказують їх в графі “грошові активи”, як, наприклад, народний депутат Дмитро Голубов або екс-російська опозиціонерка, а тепер позаштатний радник президента України Марія Гайдар, повідомляє Політик з посилання на kurs.com.ua.

Інші позначають криптовалюта як “рухоме майно” – наприклад, нардеп Олексій Мушак, глава Одеської облради Анатолій Урбанський та інші. Хтось із них вказує кількість біткоіни або лайткоінов, інші – еквівалент цієї “недовалюти” в доларах або гривнях.

За даними сервісу моніторингу відкритих даних Opendatabot, станом на січень 2018 року 54 українських чиновника задекларували ту чи іншу криптовалюта. Навіщо вони це роблять? Чи зобов’язані публічні люди оприлюднити інформацію про покупку криптовалюта, якщо вона не має правового статусу? До того ж фізично ні побачити, ні “помацати” її неможливо, на відміну від нерухомості, автомобілів або ювелірних виробів. І навіщо декларувати криптовалюта, якщо перевірити інформацію про неї практично неможливо?

Криптовалюта допоможе приховати доходи …

Дослідники міжнародного банку Citibank, перераховуючи ризики, пов’язані з поширенням криптовалюта, відзначили, що вони “полегшують незаконну діяльність і можуть перерозподіляти багатство від формальної до неформальної економіки”. Зокрема, повна анонімність операцій, яка, на думку дослідників, забезпечила криптовалюта підвищену популярність, має “особливо важливе значення для неформального сектора в цілому” і “може сприяти прямим кримінальних операціях”. Причому Україна в цьому дослідженні потрапила в п’ятірку країн з найвищими ризиками, які несуть національній економіці криптовалюта.

Комунікаційний менеджер Центру соціально-економічних досліджень “CASE Україна” Микола Малуха підтвердив, що криптовалюта можна розглядати як один із способів приховування доходів і ухилення від податків.

“Якщо ми говоримо про біткоіни, то дуже складно встановити, хто проводив транзакції. А якщо говорити про такі криптовалюта, як Деш, то це практично неможливо встановити, оскільки рівень анонімності там набагато вище, ніж у біткоіни. Тому, якщо людина хоче отримати хабар або продати кілограм кокаїну, то в такому випадку, зрозуміло, він віддасть перевагу розрахунок криптовалюта, а не готівкою, і тим більше банківськими переказами. у цьому плані криптовалюта дійсно відкриває можливості нечистим на руку людям використовувати даний ін трумент “, – говорить Малуха.

Як криптовалюта можуть послужити приховування доходів, експерт пояснив на простому прикладі:

“Людина може сказати, що купив криптовалюта років 5-7 назад по 300-500 доларів, а тепер, мовляв, вона принесла дохід в 20 тисяч. Таким чином можна виправдати якісь високі витрати в майбутньому або покупку дорогої нерухомості, автомобіля і т . Д. Адже ці транзакції ніяк не враховуються і не відслідковуються. Тому в цьому плані криптовалюта, звичайно, може допомогти уникати гострих питань в майбутньому. На все буде відповідь: я просто дуже вдало інвестував в криптовалюта “, – говорить менеджер” CASE Україна ” .

Be First to Comment

Залишити відповідь