Press "Enter" to skip to content

Два шляхи для влади: чи домовиться Україна з МВФ про продовження співпраці

У влади є два шляхи – або зважитися на непопулярні заходи, отримати транш МВФ і, “зберігши обличчя” перед західними донорами, втратити його в очах виборців. Або піти на охолодження відносин з США, і як наслідок, з європейськими партнерами.

Україна на порозі чергової політичної кризи. Його каталізатором може стати припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом, повідомляє Політик з посиланням на РБК.

Після від’їзду групи експертів Фонду, які працювали в країні на минулому тижні, стало ясно, що уряду так і не вдалося пом’якшити вимоги кредитора щодо виконання зобов’язань України, закріплених в меморандумі.

Щоб отримати черговий транш, прем’єр-міністру Володимиру Гройсману доведеться піти на підвищення ціни газу з 1 квітня як мінімум на 30%, а президенту Петру Порошенко запропонувати парламенту закон про створення Антикорупційного суду з урахуванням всіх зауважень західних партнерів.

Не кажучи вже про вимоги Фонду до бюджетної політики. Але для прем’єра значне зростання тарифів на кшталт політичному самогубству. Крім того, ні президент, ні парламент не готові ризикувати, довіривши міжнародним організаціям відбір незалежних антикорупційних суддів. На іншій чаші ваг – відсутність підтримки МВФ і погіршення економічної ситуації.

Все це ставить владу перед вибором – консолідувати зусилля, піти на непопулярні заходи або, втративши довіру Заходу, вже зараз починати передвиборну боротьбу. Детальніше – в матеріалі РБК-Україна.

Be First to Comment

Залишити відповідь