Press "Enter" to skip to content

Чим загрожує для України її любов до офшорів

Нещодавно Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) висловила в листі президенту України Петру Порошенко свої побоювання з приводу затримки підписання Україною Багатосторонньої угоди (MLI) в рамках впровадження міжнародних норм щодо боротьби з офшорами, відомих як BEPS. Про що повідомила радник міністра фінансів Олена Макеєва.

За її словами, в ОЕСР вважають, що затримка підписання цієї угоди може послати негативний сигнал міжнародній спільноті про те, що Україна не надто хоче боротися з тими, хто приховує свої доходи від оподаткування. А невиконання мінімальних стандартів по боротьбі з офшорами може стати причиною включення України до списку офшорних зон Євросоюзу, повідомляє Політик з посиланням на ubr.ua.

Що не сталося
Нагадаємо, як член спільноти BEPS – Багатосторонньої конвенції з протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування (Base erosion and Profit Shifting,), наша країна взяла на себе зобов’язання виконати мінімальний стандарт так званого Плану дій BEPS.

Де, серед іншого, значиться обов’язковий перегляд діючих конвенцій про уникнення подвійного оподаткування, щоб запобігти зловживанням при застосуванні цих конвенцій.

Як пояснив асоційований партнер ILF Артем Наумов, багатостороння угода MLI – це спеціально розроблений механізм для уніфікації міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування.

«Різні договори передбачають різні податкові послаблення. Наприклад, в одній державі немає податку при виплаті дивідендів, в іншому – немає податку на “вхідні” дивіденди, і так далі. В результаті, використовуючи різні режими в різних країнах, платники вибудовували схеми, що дозволяють зовсім не платити податки », – пояснив Наумов.

Але щоб уніфікувати масу договорів, послідовно змінюючи і ратифікуючи їх, довелося б витратити масу часу і сил. Тому і був запропонований механізм MLI, який автоматично вносить зміни в усі договори між країнами-підписантами.

Наприклад, змінюються всі преамбули договорів в частині прямої заборони використання податкової конвенції для ухилення від оподаткування. Для цього вводяться також методи визначення мети, з якою був використаний договір про уникнення подвійного оподаткування. Тобто, неформально оцінювати право компанії на використання того чи іншого режиму, а економічна доцільність такої операції.

«Скажімо, при замовленні маркетингових послуг будуть дивитися, чи потрібні вони були компанії. Зате по деяких позиціях держави можуть залишити індивідуальні норми і умови, тобто прийняти уніфікацію частково », – пояснюють в ILF.

Так склалося, що багато конвенції, підписані Україною, припускали нульові ставки при виплаті доходів з України в інші країни. Тому ці конвенції і стали цікаві вітчизняному бізнесу.

Утримавшись від підписання уніфікованої конвенції, Україна, по суті продовжує роботу по послідовному перегляду окремих договорів, яких у нас близько семи десятків. Тому поки для вітчизняного бізнесу мало що змінюється. Але в майбутньому в будь-якому випадку нашим компаніям доведеться переглянути свою роботу.

До чого готуватися
Той факт, що Україна не підписала MLI 24 січня 2018 роки навряд чи призведе до швидкого включення України до списку офшорних юрисдикцій. За словами старшого юриста Eterna Law Карини Павлюк, при відборі країн, які потрапили в «чорний список», оприлюднений Євросоюзом 5 грудня 2017 року, ЄС керувалося іншими критеріями.

А саме:

наскільки законодавство країни відповідає стандартам з автоматичного обміну податковою інформацією;
яка система оподаткування в країні і зокрема, розмір податку на прибуток;
приєдналася країна до імплементації мінімального стандарту плану BEPS.
З урахуванням того, що Україна взяла на себе зобов’язання запровадити 4 кроку BEPS і обіцяє приєднатися до автоматичного обміну податковою інформацією з 2019-2020 рр. і податок на прибуток у нас вище середнього в порівнянні з європейськими країнами (18%), навряд чи наша країна буде включена в список офшорних країн на тій лише підставі, що вона не підписала MLI.

«Безумовно, вказану подію приверне до нас більш пильну увагу ЄС і ОЕСР. Однак, якщо MLI буде підписана найближчим часом, на нашу думку, даний інцидент можна буде вважати вичерпаним », – вважає Павлюк.

Асоційований партнер Crowe Horwath AC Ukraine Рустам Вахітов вважає, що затримка з підписанням може привести до низьких оцінками України в процесі моніторингу імплементації BEPS, але це не означає негайних санкцій для українських компаній.

«Необхідно мати на увазі, що імплементація MLI призведе до погіршення положень українських угод про уникнення подвійного оподаткування та об’єктивному підвищенню рівня оподаткування українських груп», – зауважив Вахитов.

Тому тут не повинно бути поспішних рішень і до підписання MLI має бути чітке розуміння які з позицій цього документа вибираються, чому і які наслідки це матиме для українського бізнесу.

Be First to Comment

Залишити відповідь