Press "Enter" to skip to content

Політичний експерт розкрив мотиви візиту Маттіса в Україну

Директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця не прогнозує, що під час візиту Курта Волкера і Джима Маттіса до України варто чекати гучних заяв.

«Вони не мають повноважень робити політичні заяви. Будуть сказані традиційні речі, що США підтримують і підтримуватимуть незалежність, державний суверенітет і територіальну цілісність України», – повідомив Перепелиця для Радіо Свобода.

«Що ж стосується мінських переговорів Волкера з Сурковим, то це були переговори, спрямовані на з’ясування позицій: де можливий компроміс між США і Росією, де він неможливий у принципі, і які можливості для подальшого діалогу з Москвою. Звісно, що ніяких рішень і ніяких домовленостей на цих переговорах не було», – каже він, пише Політик посилаючись на ІА Грушевського,5.

Але сам факт присутності Курта Волкера і Джима Маттіса в Україні на святкуванні Дня Незалежності для України Григорій Перепелиця називає знаковим.

«У дипломатії такі візити є дійсно знаковими. Тим більше, що у четвер буде військовий парад, що значною мірою приурочено до цієї події. Це символізує посилення співпраці США з Україною насамперед у воєнно-політичній і суто у воєнній площині», – пояснює експерт.

Завданням Пентагону наразі є створення в Україні боєздатної армії, здатної захищати країну від російської агресії. При цьому у середньостроковій перспективі Україну не розглядають як майбутнього члена НАТО.

«Тож, очевидно, й ухвалена стратегія, що потрібно просто надавати більшу допомогу у підготовці й оснащенні українських військ, щоб привести українські Збройні сили до натовських стандартів, щоб вони могли і обороняти свою країну, у той же час, щоб вони могли брати участь в операціях НАТО», – наголошує Григорій Перепелиця.

Як відомо, раніше Перепелиця заявив, що якщо Україна введе візовий режим з Росією, це рішення обов’язково підтримають у Євросоюзі, адже тепер це питання стосується ще й європейської безпеки.

Він переконаний, що візовий режим з РФ потрібно було вводити ще з початком російської воєнної інтервенції на території Криму.

«Оскільки в нас не було цього зроблено, ми допустилися фатальних помилок, коли тисячі російських «туристів» вільно заїжджали на територію України, захоплювали державні установи у Харкові, Донецьку, Луганську та інших містах, скидали українські прапори, вішали російські і таким чином забезпечували російським диверсантам окупацію української території як у Криму, так і на Донбасі», – зазначив він.

Григорій Перепелиця зазначив, що українська постмайданна влада «не визнає війну» і весь цей час намагалася дотримуватися відносин стратегічного партнерства, які були задекларовані у договорі про дружбу і співробітництво з Російською Федерацією. Однак все ж таки ситуація війни, в якій перебуває країна, змушує вводити захисні заходи.

І першими такими позитивними, хоча й дуже запізнілими кроками, стало, на думку експерта, рішення РНБО про блокування російських сайтів.

«Введення візового режиму з Росією є вкрай необхідним. Як Україна, перебуваючи у стані війни, має абсолютно відкриті кордони для ворога? Це повний абсурд. І обставини все-таки змушують владу повертатися до цього питання. Ще місяць тому рекомендації МЗС були проти введення візового режиму з Росією. Але тепер, коли Україна отримала безвіз з Європейським Союзом, це, безумовно, стає вже і проблемою ЄС. Тому введення віз для росіян – це вкрай нагальний захід. Звісно, буде багато криків, багато незадоволення, заяв, що це порушення наших прав на свободу пересування. Але, шановні, візовий режим вводиться для забезпечення внутрішньої безпеки країни. І це необхідна річ. Тим більше, що ми тепер матимемо вільне пересування з країнами Європейського Союзу», – наголосив він.

Be First to Comment

Залишити відповідь