Press "Enter" to skip to content

Уряд Грузії очікує від України кроків до екстрадиції Саакашвілі

Грузинська сторона очікує від Києва конкретних кроків з екстрадиції колишнього президента Грузії Михеїла Саакашвілі. Про це заявив заступник головного прокурора Грузії Георгій Гогадзе.

«Ми тричі зверталися до відповідних компетентних органів України та очікуємо від них дієвих заходів», – сказав Гогадзе журналістам, коментуючи ситуацію, пов’язану з питанням можливої екстрадиції Саакашвілі, пише Політик посилаючись на Захід.

За його словами, якби не було відповідних підстав у прокуратури Грузії вимагати екстрадиції Саакашвілі, то запит українській стороні не відправляли б.

Він зазначив, що наразі у влади України не повинно бути причин відмовляти в екстрадиції.

Гогадзе наголосив, що «прокуратура зробить все можливе для того, щоб всі ті особи, які вчинили злочини на території Грузії, постали перед правосуддям».

Зазначимо, що екс-президенту Грузії інкримінують такі звинувачення: у справі про вбивство Сандро Ґірґвіліані; у справі про розтрату державних коштів з коштів фонду Спеціальної служби державної охорони Грузії на особисті потреби в особливо великих розмірах – на суму 9 млн грузинських ларі; у справі про жорстоке побиття депутата грузинського парламенту Валерія Гелашвілі; у справі про захоплення і відбирання телекомпанії «Імеді», яка критично висвітлювала діяльність режиму Саакашвілі, а також іншого бізнесу у бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі та його родини, що призвело до масових протестів у Грузії.

Головний прокурор Грузії стверджує, що є достатньо свідчень. аби стверджувати, що витрати на президентську діяльність Саакашвілі здійснювалися за рахунок коштів Адміністрації президента Грузії й Агентства державного забезпечення.

Як писалось раніше, напередодні Михеїл Саакашвілі заявив про підготовку ГПУ документів для його екстрадиції.

24 жовтня Державна міграційна служба України підтвердила відмову екс-очільнику Одеської облдержадміністрації Михеїлу Саакашвілі у наданні політичного притулку. Згодом Саакашвілі повідомив, що отримав в Адміністрації президента документи щодо позбавлення його громадянства.

Наприкінці липня 2017 року президент України своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства. Формальним приводом для цього стало те, що політик нібито приховав інформацію про кримінальне переслідування в Грузії. Сам Саакашвілі на момент позбавлення громадянства перебував за межами України.

10 вересня Саакашвілі перетнув українсько-польський кордон, коли натовп прихильників «заніс» його на українську сторону, прорвавши кордон правоохоронців. Суд згодом визнав його винним у незаконному перетині кордону України.

Be First to Comment

Залишити відповідь