Press "Enter" to skip to content

Лідери палестинських рухів вперше за довгий час домовились про єдинний уряд

Лідери палестинських рухів ФАТХ та ХАМАС підписали мирний договір щодо спільного адміністрування в Секторі Газа. Сторони змогли дійти згоди за посередництва Єгипту.

Про це повідомляється на офіційному сайті політичного руху ХАМАС.

Угоду уклали в єгипетській столиці Каїр. На підписанні договору крім делегацій ХАМАС та ФАТХ був присутній міністр розвідки Єгипту Халід Фаузі. Вперше за тривалий час палестинським лідерам вдалося досягти подібної угоди, пише Політик посилаючись на newwest.

ХАМАС (з араб. Ісламський рух опору) — радикальний палестинський рух, що контролює Сектор Газа. Визнаний терористичною організацією Канадою, США, Ізраїлем, Японією та ЄС.

ФАТХ (з араб. Рух за національне визволення Палестини) — палестинський громадсько-політичний рух. Партія ФАТХ є найвпливовішою в Палестині та визначає політичний курс країни.

Палестина до Другої світової війни перебувала під мандатом Британської імперії. 1948 року, згідно з резолюцією Генасамблеї ООН, на цих територіях була започаткована Держава Ізраїль. Натомість палестинська держава утворена не була. Однак самі палестинці почали боротьбу за незалежність та суверенітет. У 2013 році 193 країни-члени ООН визнали Державу Палестину, яка виявилася поділеною на дві частини — Західний берег ріки Йордан і Сектор Газа. Сьогодні ці території підконтрольні ФАТХ та ХАМАС відповідно.

Процес переговорів тривав з 2011 року. За словами представників ісламського руху ХАМАС, вони зроблять усе можливе для дотримання умов договору. Сторони також подякували єгипетським дипломатам за їхню посередницьку місію.

Be First to Comment

Залишити відповідь