Press "Enter" to skip to content

Генпрокуратура оприлюднила докази причетності екс-посадовців МВС до злочинів проти Майдану

За словами Горбатюка, на слідство впливала відсутність цих свідчень, проте з часом під тиском доказів прокуратура їх отримала.

Слідство отримало свідчення командирів спецпідрозділів, які вказують на участь екс-керівника Департаменту громадської безпеки МВС Володимира Гриняка та начальника відділу цього департаменту Анатолія Серединського в координації штурму Майдану. Про це на брифінгу повідомив начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, передає кореспондент Тижня, пише Політик.

За словами Горбатюка, на слідство впливала відсутність цих свідчень, проте з часом під тиском доказів прокуратура їх отримала. Командири підрозділів, зокрема й “Беркуту”, повідомили, що 18 лютого їхніми діями керували телефоном, зокрема це робив Серединський. Також є свідчення, що Серединський і Гриняк 18 лютого під час підготовки до штурму Майдану взяли участь у нараді біля Жовтневого палацу, яку проводив заступник керівника київської міліції Петро Федчук. За словами Горбатюка, вони брали участь в координації наступу на Майдан. Інші працівники вказують на участь Серединського та Гриняка в участі у координації штурму Майдану.

Горбатюк додав, що згідно з отриманими даними телефонних розмов, Гриняк 18 лютого зв’язувався телефоном із заступником міністра внутрішніх справ, начальником Департаменту громадської безпеки, першим заступником начальника ДГБ Сергієм Поготовим. Крім того, він мав телефонний зв’язок із командирами черкаського, вінницького беркуту тощо.

Окрім того, щодо подій 18 лютого Серединському інкримінують координацію семи підрозділів “Беркуту”. Бабич, за словами Горбатюка, того дня координував три підрозділи “Беркуту”.

Водночас, 19 лютого Бабич з’єднувався телефоном із дев’ятьма керівниками регіональних підрозділів “Беркуту”: миколаївського, донецького, волинського тощо. Його колега Серединський 19 лютого координував шість підрозділів, зокрема рівненський, запорізький, одеський, львівський, тернопопільський, черкаський. Поготов у ніч на 19 лютого вночі був на контакті із ДАІ, із Гриняком, із керівництвом ГУ МВС Києва, із київським “Беркутом”.

Також журналістам продемонстрували звукозаписи телефонних переговорів.

“Це не всі докази, які ми можемо оприлюднити. Частину доказів ми не оприлюднюємо із необхідності захистити свідків. Сам Бабич у свідченнях зазначав, що він координував різні територіальні підрозділи силовиків, які звозили до Києва для протидії протестним акціям”, – сказав Горбатюк.

Він зазначив, що свідкам у справі Бабича, Серединського і Поготова може загрожувати тиск, бо бо вони працюють в МВС і їм можуть погрожувати зняттям із посад.

Нагадаємо, 29 вересня ГПУ повідомила про підозру в злочинах проти активістів Євромайдану трьом колишнім високопосадовцям МВС України Ігорю Бабичу, Анатолію Серединському та Сергію Поготову, двоє з яких зараз посідають керівні посади в Національній поліції України.

Be First to Comment

Залишити відповідь