Press "Enter" to skip to content

Міністерство оствіти відреагувало на критику та занепокоєння низки держав через закон про освіту

Напередодні міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

У країнах, які занепокоєні новим законом про освіту в Україні, немає шкіл, у яких би вивчали всі предмети українською мовою. Про це повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич після зустрічі з послами країн Євросоюзу в Україні, які висловили занепокоєння щодо нового закону про освіту, пише Політик посилаючись на УНІАН.

“Сьогодні частиною моєї презентації перед послами стала презентація того, яким чином забезпечується навчання українською мовою в наших країнах-партнерах”, – розповіла міністр.

“І ми виявили, що в жодній з країн немає школи з навчанням всіх предметів українською мовою. Іде мова про навчання української мови як предмету або вивчення кількох предметів українською мовою”, – сказала Гриневич.

Водночас вона заявила, що практика, яку Міносвіти хоче запровадити новим українським законом про освіту, цілком відповідає сучасній європейській практиці.

Зазначимо, що Гриневич проводила консультації з послами та дипломатичними представниками 11 країн. Зокрема, були присутні дипломати Угорщини, Румунії, Польщі, Словаччини, Греції, Ізраїлю, Білорусі та інших країн. Також на зустріч прийшли представники міжнародних організацій.

Як повідомлялось, 5 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №3491-д про освітню реформу, який, зокрема, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою. МЗС низки країн висловили стурбованість нормами закону щодо мови навчання представників нацменшин в Україні.

Крім того, міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

У свою чергу, для того, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов’язань Україна готова направити до Ради Європи на експертизу мовну статтю закону про освіту.

Be First to Comment

Залишити відповідь