Press "Enter" to skip to content

У профільному комітеті ВР впевнені, що Президент підпише закон “Про освіту”

Співаковський запевняє, що новий освітній закон не обмежує, а розширює права нацменшин.

Народний депутат України, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр Співаковський прогнозує, що Президент України Петро Порошенко підпише ухвалений парламентом законопроект “Про освіту”. Про це він заявив в ексклюзивному коментарі УНН, пише Політик.

“…у мене була розмова з Президентом України, він дуже позитивно відноситься до цього закону, хоча ще це не закон. Але він сказав дуже чітко: я підпишу текст закону, який поступить з Верховної Ради до мене. Бо з його точки зору, як раз, всі акценти поставлені дуже правильно, це є дійсно закон, який дає можливість зробити дуже важливий крок в рамках реформи освітнього середовища”, – сказав парламентар.

Співаковський зазначив, що незважаючи на те, що є деякі непорозуміння і різні погляди, це є нормальним.

“Взагалі те, що ми отримали 255 голосів це ще раз показує, що (за нього – ред.) голосували депутати із заходу, півночі, півдня і сходу. Це об`єднало усіх нас”, – зазначив перший заступник голови комітету ВР з питань освіти і науки.

“Що стосується самої статті, можу сказати, що ми знайшли абсолютно нормальний баланс. Тобто, початкова школа – це материнська школа…, де поряд з українською мовою буде мова національних меншин… Уже з 5-го класу ми повинні остаточно руйнувати ізоляцію цих дітей, бо освітня, професійна і суспільна інфраструктура, яка є в Україні, є тільки українською мовою і це абсолютно нормально”, – зазначив депутат.

Він наголосив, що відповідну норму законопроекту “Про освіту” підтримав і народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

З його слів, такий підхід дозволяє дитині знати кілька мов – і державну українську, і мову спілкування в родині, і англійську, як мову всесвітнього спілкування.

“Тобто ми формуємо нову генерацію, де мова не роз’єднує людей, а об’єднує”, – впевнений парламентар.

“Я думаю, що ця позиція завтра буде відповідно доведена і до послів Європейського Союзу, і послів Угорщини, Румунії і так далі. Ми не обмежуємо права – ми розширюємо права. Ми даємо дитині більші можливості”, – додав народний депутат.

Нагадаємо, в Україні впроваджується з 5 класу обов’язкове навчання українською мовою для учнів, які належать до нацменшин окрім корінних народів.

Be First to Comment

Залишити відповідь