Press "Enter" to skip to content

У Польщі хочуть заборонити низку українських продуктів: озвучено список

Польща має намір запровадити суттєві обмеження на ввезення низки товарів з України, які влада країни вважає важливими для свого ринку. Ба більше, там також хочуть здійснювати обмежувальний контроль за цими товарами прямо на кордоні.

Про це повідомив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, передає OBOZ.UA, інформує ПОЛІТИК

Він зазначив, що обмеження на ввезення планується запровадити для:

  • цукру;
  • м’яса птиці;
  • яєць;
  • замороженої малини;
  • яблучного соку;
  • соняшникової та ріпакової олії.

“Ми прагнемо досягти двосторонньої угоди з Україною, яка б і замінила чинне ембарго на зерно, і розширила б заходи захисту ринку на інші чутливі продукти. Ми хочемо запровадити суттєві обмеження на приплив таких товарів з України – включаючи детальний і навіть обмежувальний прикордонний контроль”, – йдеться у повідомленні.

При цьому Секерський висловив думку, що українська аграрна продукція є загрозою не лише Польщі, а й для усієї Європи. Адже фермери з ЄС нібито не можуть витримати конкуренції.

“Через надмірне відкриття території Європейського Союзу для припливу товарів з України найбільших втрат зазнали польські фермери. Немає сумнівів, що Україні потрібно допомогти, але відкриття (європейського ринку – Ред.) для імпорту сільгосппродукції до ЄС не може бути таким, як зараз”, – сказав польський міністр.

Поляки наполягають на вирішенні питання на своїх умовах

Раніше ж польський прем’єр Дональд Туск заявив, що для пошуку вирішення ситуації потрібні технічні переговори на рівні ЄС. І для цього він має намір провести зустріч із президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн – щоб обговорити зміни в умовах торгівлі з Україною.

Втім, Туск зазначив: Польща бачить вирішення питання у задоволенні її інтересів. Чого, за його словами, добиватиметься як від України, так і ЄС.

“Хочу запевнити вас, що переговори з Україною продовжуються. У нас хороші відносини, хоч і є різниця в інтересах. … Ми переконуватимемо і Київ, і Брюссель погодитися з польською точкою зору на ситуацію. … Ми попередили про загрозу, пов’язану з лібералізацією торгівлі з Україною. Польща має захищати свій ринок”, – резюмував він.

Поляки перебільшують роль України у своїх проблемах

Водночас, міністр аграрної політики Микола Сольський раніше наголосив: польські фермери сильно перебільшують роль нашої країни у своїх проблемах. Він пояснив, що протягом останнього року:

  • Україна експортувала до Польщі продукції на 1,6-1,7 млрд доларів;
  • однак імпортувала з неї на практично порівняні 1,1-1,2 млрд доларів.

При цьому, зазначив Сольський, “ніхто з українців не чув, що треба щось забороняти ввозити з Польщі”. “Ми завжди намагалися і намагаємося вести переговори. Я абсолютно впевнений, що цей градус емоцій потрібно зменшити й точно не використовувати українську тематику [полякам у своїх інтересах]. …Протест у Польщі, на відміну від усіх інших країн, має гіперболізовану увагу до України”, – констатував голова Мінагрополітики.

Зі свого боку, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев (“Слуга народу”) зазначив: блокуючи кордон, поляки “стріляють собі в ногу” – адже у 2023 році Польща експортувала в Україну товарів на суму 12,3 млрд доларів, а імпортувала з України на 6,6 млрд доларів.

“За даними польського “держстату”, у 2023 році на Україну припадало 3,2% всього товарного експорту з Польщі. За цим показником ми були на 7-му місці серед торгівельних партнерів, обігнавши США й таких членів ЄС, як Іспанія, Словаччина, Угорщина. Водночас динаміка зростання польського експорту в Україну у 2023 році була найбільшою, якщо брати першу десятку країн, що є найбільшими торгівельними партнерами”, – підкреслив нардеп.

Ба більше, зазначив він, фактичний баланс торгівлі з Польщею для України є набагато негативнішим, ніж це видно за офіційною статистикою – “через заниження імпорту”. Тоді як Україна для Польщі, “за даними їхньої статистики, є більшим партнером як країна-імпортер”.

“У випадку з блокуванням автомобільних митних переходів – це реальний постріл собі в ногу. Бо наша двостороння торгівля загалом і так є вигіднішою для Польщі, тим більше за умови чинних асиметричних обмежень на наш аграрний експорт (де ми вже погодилися на компроміси)”, – констатував нардеп.

Be First to Comment

Залишити відповідь