Press "Enter" to skip to content

Чи дійсно в Ірану є можливість передати одразу 400 балістичних ракет типу Fateh-110 до РФ

Оголошена кількість саме у 400 балістичних ракет від Ірану до РФ більш ніж значна та викликає питання щодо реалістичності, але у Тегерана вже є досвід постачання сотень ракет Fateh-110 ​до Хезболли, хоча й зовсім в інших умовах.

Про це пише український військово-аналітичний портал Defense Express, інформує ПОЛІТИК.

Наразі інформація щодо передачі Іраном 400 балістичних ракет сімейства Fateh-110 до РФ офіційного підтвердження не знайшла.

Але на початку року, 4 січня, представник Пентагону Джон Кірбі повідомляв, що хоча на той час передача ракет не зафіксована, перемовини щодо них тоді йшли доволі активно.

“Ми також публічно заявили, що Росія прагне придбати в Ірану балістичні ракети близької дальності. На даний момент ми не віримо, що Іран поставив Росії балістичні ракети близької дальності. Однак Сполучені Штати стурбовані тим, що російські переговори про придбання в Ірану балістичних ракет близької дальності активно просуваються”, – заявив тоді Джон Кірбі.

І хоча можливість передачі балістичних ракет Fateh-110 та Zolfaghar від Ірану до РФ обговорюється ще з осені 2022 року, за все цей час вони так й не потрапили в арсенали ворога. Але об’єктивно за це час дуже багато що змінилось. При цьому не у позитивний для цивілізованого світу бік.

Бо КНДР передала аналогічні ракети до РФ попри усі міжнародні механізми протидії у вигляді санкцій та усіляких резолюцій ООН, практична цінність яких виявилась близькою до нуля. Й попри те, що це доведений факт, який підтвердили у США, з жодними наслідками Пхеньян не зустрівся. Й відсутність будь-якої дієвої реакції є для Тегерану лише зеленим світлом. Таким чином вірогідність передачі Іраном балістичних ракет до РФ, при усіх рівних, за останній час лише зросла.

Але в інформації щодо 400 балістичних іранських ракет до РФ ключовим є більше не сама можливість передачі ракет, а саме кількість у вигляді майже півтисячі одиниць. Бо така кількість дійсно більш ніж значна, якщо мова йде про одномоментне постачання.

Водночас жодної інформації щодо виробничих потужностей Ірану щодо ракет сімейства Fateh-110 немає. Але це не нові ракети. Бо розробляти їх почали у середині 90-х, випробування припали на початок 2000-х. Але це саме сімейство ракет з декількома поколіннями, яке дальності у 300 км досягло лише у третьому поколінні на рівні 2008 року. А Zolfaghar, який має заявлену дальність у 700 км був представлений на параді у 2016 році.

Але у відповідь на питання, чи може Іран передати саме таку кількість ракет одномоментно можливо звернутися до досвіду передачі ракет Fateh-110 Хезболлі. Перші такі ракети Хезболла за даними Ізраїлю отримала від Ірану через Сирію, де вони буди частково локалізовані під назвою M600, у період 2007-2010 роках.

А станом на 2020 рік за даними аналітичного ALMA Research and Education Center Хезболла мала близько 600 ракет Fateh-110 та M600, а кількість пускових оцінювалась у 28 одиниць. При цьому Ізраїль час від часу атакував конвої з такими ракетами на території Сирії, наприклад, у 2013 році був завданий авіаудар по аеропорту у Дамаску.

Таким чином, Іран дійсно має доведенні можливості постачання значної кількості балістичних ракет, навіть в умовах ускладненої логістики. Але головне питання – чи може він одночасно відправити саме таку кількість, яка навіть для Тегерану є значною. Бо у Пентагоні на рівні березня 2022 року оцінили весь арсенал балістичних ракет Ірану у приблизно 3000 одиниць.

Й наразі більш вірогідним є сценарій, за яким 400 ракет – це загальна кількість замовлених, чи бажаних до отримання у РФ. Тому цілком можливо, що їх постачання буде розтягнуто у часі. Але не виключно й сценарій, за яким Іран ще з 2022 року почав для РФ виробництво ракет на “склад”, в очікуванні фінального рішення.

Be First to Comment

Залишити відповідь