Press "Enter" to skip to content

Сенат США не проголосував за допомогу Україні, Байден звинувачує республіканців і Трампа

Сенат США 7 лютого не зміг проголосувати за законопроєкт із посилення міграційної політики, який передбачав додаткові кошти для України, Ізраїлю й Тайваню.

Процедурне голосування, яке уможливлювало прискорений розгляд документа, підтримали 49 сенаторів, проти були 50. Для початку такого розгляду необхідна була підтримка 60 сенаторів.

Президент Джо Байден різко розкритикував республіканців після того, як сенатори від Республіканської партії заблокувала просування двопартійної угоди з питання кордону і пакету допомоги союзникам США.

Байден сказав, що «ніколи не думав, що побачу щось подібне до того, що ми бачимо зараз» на Капітолійському пагорбі, і звинуватив свого опонента, колишнього президента Дональда Трампа в тому, що він «погрожував» законодавцям «відплатою», якщо вони підтримають пакет із допомогою Україні, Ізраїлю і Тайваню.

Цього тижня Палата представників Конгресу США голосувала за окремий законопроєкт про допомогу Ізраїлю у розмірі понад 17 млрд доларів і не підтримала його. Спікер цієї палати Майк Джонсон перед розглядом зауважував, що «зараз США не мають часу розглядати пакет, який поєднує допомогу Україні та Ізраїлю».

1 лютого лідери країн Євросоюзу погодили виділення 50 мільярдів євро на допомогу Україні. Йдеться про фінансову допомогу Україні з бюджету ЄС. Це – 17 мільярдів прямої допомоги і 33 мільярди у вигляді кредитів, які Україна за планом отримає протягом наступних чотирьох років.

Після погодження ЄС багатомільярдної фінансової допомоги для України голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та президент США Джо Байден провели телефонні переговори. Як повідомив Білий дім, під час розмови «фон дер Ляєн підкреслила критичну важливість постійної підтримки України з боку США».

Be First to Comment

Залишити відповідь