Press "Enter" to skip to content

Україна отримає від Норвегії додаткові системи ППО

Деякі комплекси NASAMS будуть відправлені з власних складів Норвегії, щоб забезпечити швидке доставлення в Україну.

Норвегія оголосила про рішення надати Україні додаткові системи протиповітряної оборони NASAMS. Про це йдеться на сайті уряду скандинавської країни у середу, 13 грудня.

“Норвегія передасть Україні додаткові системи протиповітряної оборони NASAMS на суму 335 млн норвезьких крон (понад $30 млн – ред.). Деякі системи відправляються з наших власних складів, щоб забезпечити швидке доставлення в Україну, а інші замовляються у виробників і будуть відправлені пізніше. Україна надалі залежить від військової підтримки союзників і партнерів, щоб мати змогу протистояти російській агресії”, – йдеться у повідомленні.

За словами міністра оборони країни Бйорна Арільда Грама, ППО є вирішальною частиною оборони, а українська влада просить саме про посилення підтримки ППО та надає цьому пріоритет. Він запевнив, що це стане “великим внеском” у здатність України захищати себе.


Комплекси NASAMS перебувають на озброєнні ЗСУ вже рік. Під час російських атак ці зенітні системи іноді демонструють ефективність на рівні 100%.

NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) – пересувний зенітний ракетний комплекс, призначений для боротьби з маневреними аеродинамічними цілями на малих і середніх висотах. Батарея включає радіолокаційну станцію, буксирувану пускову установку із шістьма контейнерами для ракет AMRAAM із дальністю до 40 км і командним пунктом управління. Комплекс розробила норвезька компанія Kongsberg Defence & Aerospace у співпраці з американською корпорацією Raytheon.

Be First to Comment

Залишити відповідь