Press "Enter" to skip to content

У ЗСУ оцінили шанси отримати винищувачі Gripen

Швеція розглядає можливість розробки новішої версії Gripen. А українські пілоти вже протестували “старі” винищувачі, зазначив Юрій Ігнат.

Україна може отримати шведські винищувачі Gripen разом з F-16. І такі літаки – непоганий варіант. Про це сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону у неділю, 10 грудня.

За його словами, американські F-16 будуть основним бойовим літаком у ЗСУ.

“Також розглядається і Gripen, шведська сторона може передати Україні ту кількість, яка у неї є на сьогоднішній день. Про кількість ми не говоримо. Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде прийняте рішення щодо Gripen – це буде непоганим варіантом для нас”, – заявив він.

Ігнат розповів, що Швеція розглядає можливість розробки новішої версії Gripen. А українські пілоти вже протестували “старі” винищувачі.

“Під час першого візиту у Швецію командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на них, щоб зрозуміти, як це працює, і надати довідку повну – можемо чи не можемо ми отримати цю техніку”, – пояснив він.

Речник підкреслив, що це були не навчання пілотів. Тренування почнеться лише після того, як буде оголошено рішення про передачу літаків Gripen. Поки ж тривають консультації.

Раніше на поточному тижні головнокомандувач Збройних сил Швеції генерал Мікаель Бюден заявив, що очікує політичних рішень щодо Gripen.


Saab JAS 39 Gripen (Грифон) – багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який був розроблений з урахуванням універсальності. Скорочення JAS розшифровується як Jakt (винищувач), Attack (штурмовик) і Spaning (розвідник). Цей літак мають на озброєнні Швеція, Угорщина, Чехія, Велика Британія, Бразилія, Таїланд і ПАР. Загалом було випущено 264 таких літаків.

Be First to Comment

Залишити відповідь