Press "Enter" to skip to content

ЄП прийняв рішення щодо 50 млрд євро для України

Переговори відносно фонду з країнами-членами Євросоюзу можуть розпочатися щойно Рада ЄС узгодить спільну позицію.

Європейський парламент підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні на суму 50 млрд євро на наступні чотири роки. Про це йдеться у повідомленні пресслужби ЄП у вівторок, 17 жовтня.

За відповідну пропозицію проголосували 512 євродепутатів, ще 45 проголосували “проти” і 63 утрималися.

Вказано, що переговори відносно фонду з країнами-членами Євросоюзу можуть розпочатися щойно Рада ЄС узгодить спільну позицію.

Мова йде про про новий інструмент Ukraine Facility, на який закладають 50 млрд євро на 2024-2027 роки у вигляді грантів та позик на підтримку відновлення, відбудови та модернізації України. Саме таку пропозицію внесла Єврокомісія у червні 2023 року.

Одна з головних вимог євродепутатів – використання заморожених російських активів для відбудови України. Також це запобіжники від корупції, шахрайства та інших порушень у використанні європейських коштів в Україні. Серед іншого, депутати наголосили, що фінансування не повинні отримувати компанії з олігархічним впливом.

Під час розгляду у комітетах у проєкт внесли деякі зміни для більшої прозорості. Зокрема, це передбачає створення окремого сайту про кошти, виділені Україні на конкретні цілі, та кроки, які зі свого боку здійснила Україна, щоб отримати допомогу. Євродепутати хочуть, щоби внески від третіх країн і міжнародних установ також публікувалися.

Нагадаємо, 3 жовтня Європарламент схвалив перегляд бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки, який містить положення про утворення спеціального Українського фонду у 50 млрд євро.

Be First to Comment

Залишити відповідь