Press "Enter" to skip to content

Зеленський розповів про плани на саміт НАТО: наша оборона – перший пріоритет

Основний пріоритет України під час саміту НАТО у Вільнюсі – це забезпечення оборони для країни.

Про це заявив український президент Володимир Зеленський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його Telegram-канал.

“Завтра продовжимо нашу роботу у Вільнюсі… Наша оборона – перший пріоритет. І я вдячний партнерам за готовність робити нові кроки. Більше зброї для наших воїнів – більше захисту життя для всієї України”, – повідомив президент.

Зеленський заявив, що після саміту в Вільнюсі Україна отримає нові важливі інструменти захисту.

До того ж Зеленський повідомив, що завтра відбудуться двосторонні зустрічі. Зокрема з американськими, канадськими, німецькими, британськими, нідерландськими, японськими та іншими партнерами.

“Заплановане й перше інавгураційне засідання Ради Україна – НАТО”, – повідомив президент.

Саміт НАТО у Вільнюсі

Сьогодні, 11 липня, у Вільнюсі розпочався дводенний саміт Північноатлантичного союзу. Країни-члени НАТО узгодили пакет з 3 елементів, які повинні наблизити вступ України до НАТО, зокрема йдеться про:

  • багаторічну програму допомоги Україні;
  • створення органу Рада Україна – НАТО;
  • скасування вимоги щодо виконання ПДЧ.

Також було опубліковано спільне комюніке щодо України.

Раніше президент України Володимир Зеленський розкритикував країни-члени НАТО через їхню позицію щодо України. Адже Київ отримав сигнал про те, що партнери в кулуарах обговорюють формулювання на саміті без України.

Зазначимо, що Україна розуміє, що не стане повноправним членом НАТО під час війни з Росією, але хоче отримати запрошення приєднатися до Альянсу на саміті.

Рада Україна – НАТО

14 червня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники можуть домовитися про створення Ради Україна-НАТО. За його словами, це б зміцнило партнерство між Альянсом та Україною.

Цей формат прийде на заміну засіданням Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Міністр оборони Олексій Резніков зазначав, що формат підвищить статус відносин України та НАТО. Також він дозволить ініціювати зустрічі у будь-який час та відчинить двері для нових сфер співробітництва.

Be First to Comment

Залишити відповідь