Press "Enter" to skip to content

Зеленський провів нараду щодо покарання Росії

Президент доручив напрацювати проєкт резолюції ГА ООН щодо необхідності створення спецтрибуналу щодо злочинів РФ проти України.

Президент Володимир Зеленський провів 13 червня нараду щодо створення спеціального міжнародного трибуналу, який має судити російське військово-політичне керівництво за злочин агресії проти України. Про це повідомив Офіс президента України.

Глава держави заявив, що російська армія вдається до найтяжчих форм агресії. Йдеться про незаконну анексію територій, вбивства, зґвалтування мирного населення, катування, знищення об’єктів цивільної інфраструктури та геноцид.

“Трибунал необхідний для того, щоб покарати агресора, який розпочав неспровоковану війну проти нашої країни, і таким чином відновити справедливість”, – сказав Зеленський.

Президент зазначив, що світова архітектура безпеки буде знищена, якщо Росія залишиться без покарання. Відтак, жодна країна вже не зможе почуватися захищеною. Заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов сказав, що російське керівництво та військові перейшли усі допустимі межі жорстокістю ведення війни.
“Це наймасштабніша війна у Європі з часів Другої світової, і реакція міжнародної спільноти на неї має бути відповідною”, – зазначив він.
Зеленський доручив напрацювати проєкт резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо необхідності створення спеціального міжнародного трибуналу, який був би скоординований із позицією партнерів України.
На зустрічі також ухвалили рішення здійснити аналіз механізму формування трибуналу шляхом підписання низкою країн-партнерів відповідної міжнародної угоди. При цьому для решти держав залишиться можливість, не бувши засновниками трибуналу, підтримувати його діяльність та визнавати рішення.

Be First to Comment

Залишити відповідь