Press "Enter" to skip to content

Україна вимагає поновити аграрний імпорт і транзит

МЗС України закликає партнерів до пошуку збалансованого рішення на основі законодавства ЄС, Угоди про асоціацію.

Речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив, що до посольства Польщі та представництва ЄС в Україні подані ноти щодо категоричної неприйнятності ситуації стосовно торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України.

“Такі обмеження, якими б причинами вони не обґрунтовувалися, не відповідають Угоді про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС”, – зазначив він.

За словами Ніколенко, існують всі правові підстави для негайного відновлення експорту українських аграрних товарів до Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та Болгарії, а також продовження безперешкодного експорту до інших держав-членів ЄС та загалом безперешкодного транзиту усієї української продукції в інші країни як у межах, так і поза межами ЄС.

МЗС України закликає партнерів до пошуку збалансованого рішення на основі законодавства ЄС, Угоди про асоціацію.

“Лише так можна спільно успішно протидіяти російській повномасштабній агресивній війні проти України та вже зараз зміцнювати Єдиний ринок ЄС, учасником якого стане Україна”, – заявив речник МЗС.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала вирішення проблеми фермерів країн, які заборонили імпорт зерна з України. Це Румунія, Польща, Болгарія, Угорщина та Словаччина.

Однак переговори між віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом та представниками п’яти країн Центральної Європи з імпорту сільськогосподарських товарів з України завершилася без домовленостей.

Be First to Comment

Залишити відповідь