Press "Enter" to skip to content

Вбивства українських дітей та “Проект “К”. Жахливі зізнання “вагнерівців”СЮЖЕТ

Двоє колишніх ув’язнених із ПВК Вагнера розповіли російським правозахисникам про свої злочини в Україні.

Російська правозахисна організація Gulagu.net оприлюднила нові свідчення шокуючих злочинів найманців ПВК Вагнер в Україні. Зокрема, організація оприлюднила відео зі свідченнями двох тепер уже колишніх командирів підрозділів ПВК, рекрутованих у рамках так званого “Проекту “К”.

Показання дали два ув’язнених – Азамат Улдаров із Саратовської області та Олексій Савічєв із Воронежа. Зазначимо, що після вбивств в Україні особисто Володимир Путін наприкінці серпня та на початку вересня 2022 року обом підписав помилування.

“Ще раз – без співучасті Путіна та Пригожина ці особи відбували б термін позбавлення волі в колоніях ФСВП, але натомість російська влада відправила їх на війну, попередньо навчивши вбивати інших людей”, – йдеться у повідомленні до оприлюдненого відео.

Правозахисники також зазначають, що Улдаров та Савічєв зараз перебувають у Росії і протягом тижня давали докладні та послідовні свідчення. Колишні “вагнерівці” розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей та підлітків, підриву ями з 60 пораненими полоненими та так званими “500-ми” (ті, хто відмовився виконувати накази про вбивство українців), зачистки житлових будинків із вбивством усіх. Також обидва “вагнерівці” розповіли, що особисто Пригожин віддавав злочинні накази про розстріли та вбивства.

“Вона верещить, а я зробив контрольний”

Азамат Улдаров розповів про зачистку населених пунктів біля Соледара Донецької області. Колишній в’язень визнав, що йому було наказано “зачистити, знищити всіх”.

“Ми йшли та вбивали всіх. Були жінки, чоловіки, пенсіонери, діти… Дитині було 5-6 років, вона вищить, а я зробив контрольний. Була команда зачистити всіх”, – розповів бойовик.

Крім того, він згадав, що в районі Бахмута йому дали команду “зачистити” підвал, де було близько 300-400 осіб, серед яких приблизно 40 дітей.

“Мені сказали, не випустити нікого. Я виконав команду. Я поклав там усіх зі своєю групою, ми всіх залишили там. Це був дев’ятиповерховий будинок та цілий підвал, а також перший та другий поверх були забиті людьми та заміновані. Я тоді дав команду – “обнулити” всіх”, – додав Улдаров.

Інший бойовик – Олексій Савічєв також розповів, що після обміну полоненими в лютому “вагнерівцям” було наказано знищити всіх, хто старше 15 років у районі Бахмута.

“Сказали – розстрілювати без слів. Було розстріляно 20-24 особи, з них десять осіб – 15-річні та 17-річні підлітки. Є наказ – зачистити будинок. Хто там був – неважливо”, – сказав Савичов.

При цьому на запитання, скільки беззбройних мирних жителів України у лютому поточного року вони вбили, Савічєв відповів, що 15-річних українців “важко назвати мирними мешканцями”.

І Савічєв, і Улдаров підтверджують, що накази про розстріли та вбивства особисто віддавав Пригожин. Вони зізналися у багатьох стратах, які проводилися “вагнерівцями” за допомогою ножа та кувалди.

Покарання за невиконання “наказу”

Жорстокість бойовики Вагнера застосовували не лише до українців, а й до своїх товаришів по “службі”. Савічєв повідомив, що до кінця свого терміну йому залишалося відсидіти три місяці, але вирішив піти воювати, бо “хотів змінити картинку”. За його словами, у ПВК брали всіх, хто міг убивати. Після 30 років “відсидки” Савічєва призначили командиром розвідгрупи.

За його словами, за невиконання наказу “вагнерівців” в’язали та віддавали співробітникам ФСБ, а потім їх ніхто не бачив. Крім того, були випадки, коли командування розстрілювало своїх підлеглих. Савічєв заявив, що на власні очі бачив, як за раз стратили 70 людей.

Водночас, він не зміг розповісти, з яких регіонів та колоній були розстріляні. Зазначає, що знав бійців лише за позивними. Проте здебільшого ув’язнені відзначали, що вони приїхали з Сибіру.

“Особисто я знав людей 8. У них були позивні: “Костолом”, “Серба”, “Розумний”, “Федерал”, “Лоб”, “Івовищ”… Наказ про розстріл віддавали “зверху”. Від нас наказ віддав “Барвей” “”, – каже Савічєв.

Ув’язнених стратили демонстративно: покликали всіх новоприбулих та розстріляли у них на очах, додав бойовик.

Савічєв розповідає, що “Розумний” мав “заслуги перед батьківщиною”, тому перед смертю йому дозволили покурити. Колишній найманець нібито добре проявив себе в селі Бахмутка перед Соледаром. За його словами, “Розумний” та ще двоє людей зайняли позиції і тримали їх, поки не підійшло підкріплення.

“Туди не надіслали ні “Ахмат”, ні “ЛНР”, ні “ДНР”. Тільки ЧВК відправили”, – каже Савічєв.

Як згодом він розповів, “Розумного” розстріляли через те, що він напився та взяв п’ять “ахматівців” у полон. “Федерала” застрелили, бо він теж напився і хотів “завалити” командира, а “Серба” просто спав, але його теж розстріляли, бо був п’яний.

Що таке “Проект “К”

Програма Путіна-Пригожина з вербування найманців у ПВК Вагнер має назву “Проект “К”. Обидва бойовики визнали, що добровільно стали учасниками ПВК і зазначили, що більшість ув’язнених у Росії дуже погано ставляться до “вагнерівців” (як до ґвалтівників).

Улдаров розповів, що після вербування їх доставляли бортами ІЛ-76 Міноборони Росії на базу Вагнера до Молькиного Краснодарського краю, де їх навчали “вбивати” українців.

Зазначимо, що організація Gulagu.net оприлюднила документи, що підтверджують “службу” Савічєва та Улдарова у Вагнері. Більше того, Путін нагородив їх медаллю “За відвагу”.

Реакція на моторошні зізнання

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк після заяв колишніх ув’язнених із Вагнера заявив, що світ має посилити тиск проти Російської Федерації через її щоденні жорстокі злочини на території України.

“Щоденні докази жорстоких російських злочинів. Масових, системних, умисних. Проти військовополонених. Громадянського населення. Дітей… Недостатньо? Росатом не перебуває під санкціями”, – написав він.

Відреагував на визнання Савічєва та Улдарова сам Пригожин. Він заявив, що у нього не було наразі можливості подивитися відео, і пообіцяв дати “повну оцінку” пізніше.

При цьому факти розстрілів мирних мешканців Пригожин заперечує.

“З приводу розстрілів дітей – звичайно ніхто ніколи не розстрілює ні “мирняк”, ні дітей, це нікому абсолютно не потрібно. Ми туди прийшли для того, щоб врятувати їх від того “режиму”, під яким вони знаходилися”, – заявив ватажок ПВК.

Be First to Comment

Залишити відповідь