Press "Enter" to skip to content

Усі обговорюють Джека Тейшеру. Хто злив секрети США (СЮЖЕТ)

За підозрою у причетності до масштабного витоку секретних документів Пентагону затримано 21-річного співробітника розвідувального підрозділу військово-повітряних сил Національної гвардії США Джека Тейшейра.

Секретні документи Пентагону, що потрапили у відкритий доступ, що стосуються серед іншої війни в Україні, вже називають найбільшим витоком розвідданих США як мінімум за останнє десятиліття. Стоїть за нею, найімовірніше, 21-річний співробітник розвідувального підрозділу військово-повітряних сил Національної гвардії США Джек Тейшейра. Його вже затримали. Що про нього відомо і навіщо йому знадобилося викладати онлайн-документи вкрай делікатного характеру?

IT-льотчик
До Нацгвардії США Джек Тейшейра прийшов у 2019 році і розпочав кар’єру молодшим спеціалістом з кібертранспортних систем.
Тейшейра став льотчиком 1-го класу у липні 2022 року. Але вже на початку своєї кар’єри Тейшейра мав досить високий рівень доступу до секретної інформації: по суті він був IT-фахівцем, який відповідає за військові мережі зв’язку і забезпечує їх захист.
Як пише New York Times, у вільний від роботи час Тейшейра курирував невелику, в 20-30 осіб, онлайн-групу під назвою Thug Shaker Central, члени якої – переважно молоді люди і підлітки, які об’єдналися на грунті загальної любові до зброї. -мемам, деякі з яких носили расистський підтекст, та відеоігор.
Ця група збиралася на популярній у геймерів платформі Discord – на ній і було викладено кілька десятків секретних документів з Пентагону – і Тейшейра був відомий там під псевдонімом OG. Він був активний на цьому сайті протягом багатьох років.
Один із учасників чату описує Тейшейру як молодого харизматичного аматора зброї. Відомо, що Джек був старший більшості в групі і прагнув справити на них враження.
Сім’я з армії
Сім’я Тейшейри пов’язана з військовими: його вітчим прослужив в армії 34 роки, і друзі Джека кажуть, що юнак з дитинства хотів вступити до збройних сил. Мати Джека також раніше працювала у некомерційних організаціях, які допомагають ветеранам.
За даними газети Guardian, зараз мати Тейшейри Дон має квітковий магазин Bayberry Farm and Flower Co. Магазин розташований у Дайтоні, штат Массачусетс, де мешкає Тейшейра. Магазин належить Дон і Тому Дюфо – публічні дані перепису населення показують, що Дон Дюфо раніше мала прізвище Тейшейра.
Журналісти Guardian зателефонували за номером магазину, проте там їм відповів автовідповідач, який повідомив, що цього тижня магазин не працює.
Журналістам NYT вдалося зв’язатися з матір’ю Тейшейри, і вона підтвердила, що її син служить у повітряній національній гвардії, додавши, що останнім часом він працював у нічну зміну на базі на Кейп-Код, а днями змінив номер телефону.
Тихоня з головою на плечах
Дайтон – це невелике містечко з населенням 8 тисяч осіб, приблизно за годину їзди на південь від Бостона. Джек навчався у школі цього містечка.
22-річний Едді Соуза, який ходив до школи з Тейшейрою, сказав агентству Reuters, що здивований тим, що його колишнього однокласника названо підозрюваним у розкраданні та зливі секретної інформації.
“Він хороша людина, не хуліган, а звичайний тихоня, – сказав Соуза. – Це все виглядає як невдалий дитячий витівок”.
Сусіди сім’ї кажуть, що Джек завжди захоплювався відеоіграми, при цьому відгукуються про нього як про “славного малого з головою на плечах”.

Be First to Comment

Залишити відповідь