Press "Enter" to skip to content

Уряд схвалив законопроект про управління землями у межах територіальних громад (ІНФОГРАФІКА)

Кабінет міністрів України сьогодні схвалив проект закону про управління землями у межах об’єднаних територіальних громад і найближчим часом передасть його на розгляд парламенту

Законопроект надає об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) право розпоряджатися землями державної власності в межах їх території, заявив під час засідання уряду віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, інформує урядовий портал.

«Право розпоряджатися землями держвласності, вирішувати питання забудови, визначати належну базу оподаткування дозволить залучати в ОТГ інвестиційні кошти під інфраструктурні проекти й ефективно ними управляти. Це важливе рішення в рамках децентралізації та посилення можливостей громад», — зазначив міністр, пише Політик посилаючись на Ракурс.

Зубко уточнив, що даний законопроект пропонує внести зміни до Земельного кодексу, законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про оренду землі», надаючи низку додаткових повноважень сільським, селищним і міським радам ОТГ.

Серед таких повноважень — право розпоряджатися землями держвласності, передачі таких ділянок у користування та власність громадян і юридичних осіб, зміна цільового призначення ділянок приватної власності, розташованих на території ОТГ.

Окрім того, законопроект визначає перелік земель держвласності, які не можуть передаватися в комунальну власність.

У держави ж залишаються повноваження розпоряджатися стратегічно важливими земельними ділянками:

— природно-заповідного й іншого природоохоронного призначення під об’єктами природно-заповідного фонду загальнодержавного значення;

— на яких розташовані будівлі, споруди, інші об’єкти нерухомого майна держвласності;

— які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, держпідприємств, установ, організацій (у тому числі землі лісового фонду й оборони).

Також відомо, що Кабмін проситиме Раду розглянути цей законопроект наступного пленарного тижня.

Нагадаємо, раніше Кабмін схвалив постанову про вдосконалення управління земельними ресурсами — дозволив оренду держземель сільгосппризначення виключно через аукціон. Згодом усі земельні аукціони було переведено в онлайн-режим.

Be First to Comment

Залишити відповідь