Press "Enter" to skip to content

Зеленський обговорив з Гроссі безпеку на ЗАЕС

На ЗАЕС досі перебувають близько 500 російських військових. Необхідна демілітаризація території станції.

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 6 жовтня, зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Про це глава держави повідомив у Telegram.

“Головною темою сьогоднішньої розмови стало питання безпеки на Запорізькій АЕС. Там досі знаходяться близько 500 російських бойовиків. Тому єдина можливість забезпечити радіаційну безпеку України та Європи – повна демілітаризація території станції”, – заявив президент.
Зеленський наголосив на важливості звіту місії МАГАТЕ за підсумками відвідування Запорізької АЕС. А також, що представники агенції працюють на місці з українськими фахівцями.
Крім того, президент висловив подяку Рафаелю Гроссі за допомогу у звільненні генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова, якого викрали російські військові.
Глава держави заявив, що рішення Президента РФ про передачу Запорізькій АЕС у федеральну власність Росії має бути засуджено з боку МАГАТЕ, адже це фактично міжнародне рейдерство.
“Ми дуже чекали жорсткої заяви МАГАТЕ з цього приводу. Суспільство дуже чекає на це засудження. У моєму особистому розумінні це – рейдерство”, – підкреслив Зеленський.
Рафаель Гроссі зокрема наголосив, що рішення Президента РФ про передачу Запорізькій АЕС у власність Росії є порушенням міжнародного права. З усіх питань, пов’язаних із станцією, МАГАТЕ контактуватиме виключно з Україною.
Гроссі наголосив, що МАГАТЕ вважає Запорізьку атомну електростанцію українським атомним об’єктом.
Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін видав указ, яким наказав експропріювати Запорізьку атомну станцію, розташовану на окупованих територіях РФ.

Be First to Comment

Залишити відповідь