Press "Enter" to skip to content

Пелосі підтримала Єреван у конфлікті з Баку

Бойові дії, за її словами, “були ініційовані Азербайджаном, і це має бути визнано”.

Голова Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі під час свого візиту до Єревану заявила, що засуджує “незаконні та смертоносні атаки” Азербайджану на прикордонну територію Вірменії, повідомляє Reuters у неділю, 18 вересня.

“Ми від імені Конгресу рішуче засуджуємо ці атаки, які ставлять під загрозу перспективу виконання мирних угод”, – наголосила вона, назвавши атаку “зазіханням на суверенітет Вірменії”.

Бойові дії, за її словами, “були ініційовані Азербайджаном, і це має бути визнано”.

Таке покладання провини за конфлікт на одну зі сторін виходить за межі публічної позиції Держдепу США, який раніше закликав до припинення вогню, але не називав відповідальних за розпалювання конфлікту, наголошує Reuters.

Раніше голова парламенту Вірменії Ален Симонян сказав, що візит Пелосі “відіграє велику роль у справі забезпечення безпеки” Вірменії.

Нагадаємо, загострення на кордоні розпочалося у ніч на 13 вересня. Внаслідок боїв загинули близько 300 людей з обох боків.

Єреван звинуватив Баку в обстрілах прикордонних міст та сіл. У Баку заявили, що обстріл став відповіддю на “широкомасштабну провокацію” з боку Єревана.

Начальник Генштабу ЗС Вірменії Едвард Асрян 16 вересня заявив, що збройні сили Азербайджану вторглися на територію країни і просунулися у напрямку прикордонного міста Джермук на 7,5 кілометра.

Вірменія офіційно звернулася за допомогою до Росії та країн-членів Організації договору про колективну безпеку. ОДКБ у відповідь вирішила направити свою місію для “оцінки обстановки, що склалася”. У ніч проти 15 вересня сторони досягли домовленості про перемир’я, повідомив секретар Ради безпеки Вірменії Вірмен Григорян. Але бої продовжуються.

Експерти кажуть, що ОДКБ, яка передбачає військовий захист будь-якого члена, показала себе мертвонародженою організацією, якої, по суті, вже не існує.

Be First to Comment

Залишити відповідь