Press "Enter" to skip to content

З’явилися перші кадри СКЦ щодо зерна у Стамбулі

На відкритті Спільного координаційного центру (СКЦ) українська та російська делегації сидять один навпроти одного.

У Стамбулі сьогодні, 27 липня, відбулася церемонія відкриття СКЦ, створеного в рамках реалізації положень Ініціативи щодо взаєморозуміння із безпечного транспортування зерна з портів України. Про це повідомили у турецькому інформаційному агентстві Анадолу.

Угода щодо зернового коридору була підписана 22 липня у Стамбулі, у присутності президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана та генсека ООН Антоніу Гутерріша. Підписи під документом поставили представники України, Росії, ООН та Туреччини.

Центр діє на території Університету національної оборони. Поряд із представниками Туреччини, України та Російської Федерації у СКЦ працюють дипломати з ООН.

За допомогою Центру планується за необхідності оглядати судна, які беруть участь у вивезенні зерна із трьох портів України на Чорне море (Одеса, Чорноморськ, Південний).

У церемонії також взяв участь міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар, і наголосив на значущості забезпечення постачання 25 млн тонн українського зерна до країн, що потребують закупівлі сільгосппродукції.

Акар зазначив, що безперебійні постачання зерна дозволять знизити ціни на продовольчі товари у світі та усунути продовольчу кризу.

“Необхідності у розмінуванні морських зон у рамках угоди щодо “зернового коридору” немає. Підготовка до постачання зерна в портах України триває”, – сказав турецький міністр.

Також він додав, що Туреччина продовжує діалог з Україною та Росією, і націлена на якнайшвидше припинення вогню в Україні.

Be First to Comment

Залишити відповідь