Press "Enter" to skip to content

Шмигаль озвучив плани щодо євроінтеграції

Вступ України до ЄС є ключовою геополітичною метою на найближчі роки, заявив прем’єр.

Найближчим часом Україна планує підписати “митний безвіз” та угоду про лібералізацію автомобільних вантажних перевезень з ЄС. Про плани євроінтеграції розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду у вівторок, 24 травня.

“Ми плануємо найближчим часом підписати “митний безвіз”. Тобто, приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Цей документ є основою для переміщення товарів між країнами-членами ЄС. Ми вже використовуємо відповідну комп’ютеризовану систему NCTS та технічно готові приєднатися до відповідної Конвенції”, – повідомив він.

Це дозволить значно спростити проходження митниці та прискорити потік товарів.

До того ж ми готуємося підписати з ЄС угоду про лібералізацію автомобільних вантажних перевезень”, – сказав прем’єр.

Він наголосив, що Україна активізувала відкриття нових пунктів пропуску.

“Вже найближчим часом будуть відкриті два такі пункти на західному кордоні. Амбіційний план: перед Мінінфраструктурою, Держприкордонслужбою та митницею поставлено завдання у найближчі півроку створити пункти пропуску там, де вже підведено автомобільні дороги, або там, де можна оперативно такі дороги підвести”, – сказав він.

Крім того, Україна розпочне етапне будівництво європейської колії, щоб поєднати українську залізницю з європейською.

Також незабаром Україна планує приєднатися до роумінгового простору ЄС та єдиної зони платежів у європейській валюті SEPA.

“Перше дозволить здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат, а також дасть українцям можливість користуватися мобільним інтернетом за домашніми тарифами”, – наголосив Шмигаль.

За його словами, приєднання до зони платежів у європейській валюті SEPA може відбутися вже влітку та дозволить здійснювати перекази у євро без комісій.

“Ми активно впроваджуємо європейські правила практично в кожному секторі економіки та сфері суспільних відносин. Вступ України до ЄС – це наша ключова геополітична мета на найближчі роки. Для цього нам не потрібно 15 років. Багато європейських лідерів це розуміють. Так само як вони розуміють, наскільки сильно змінилася геополітична карта Європи та світу після розв’язаної Росією війни”, – сказав Шмигаль.

Прем’єр додав, що наступного місяця Київ наполягатиме на наданні Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Раніше французький міністр у справах Європи Клеман Бон заявив, що процес вступу України до ЄС може тривати 15 чи 20 років.

Be First to Comment

Залишити відповідь