Press "Enter" to skip to content

Литва припинила імпорт електроенергії із РФ

З неділі у Литві більше немає газу, ні нафти, ні електроенергії російського виробництва.

Литва відмовилася від імпорту російської електроенергії. Рішення про це, ухвалене у п’ятницю Міненерго країни, набуло чинності у неділю, 22 травня.

“Згідно з рішенням оператора біржі електроенергії Nord Pool, торгівля виробленою в Росії електроенергією, яка здійснювалася підприємством Inter RAO (через дочірню компанію Inter RAO Lietuva – ред.), припиняється”, – йдеться у повідомленні.

Потреби Литви задовольнятимуться внутрішнім виробництвом та імпортом через з’єднання з Латвією, Польщею та Швецією. Відомо, що в 2021 році Литва імпортувала з Росії 17% електроенергії, необхідної для внутрішнього споживання.

Тим самим у Литві більше немає газу, ні нафти, ні електроенергії російського виробництва.

“Це надзвичайно важлива віха не тільки на шляху Литви до енергетичної незалежності. Це вираження нашої солідарності з Україною, що воює, тому що ми не можемо дозволити, щоб наші гроші фінансували російську військову машину”, – заявив міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс.

Також повідомляється, що потреба Литви в газі забезпечується через Клайпедський ЗПГ-термінал із вантажами зі США, а єдиний імпортер нафти в країні Orlen Lietuva відмовився від імпорту російської нафти понад місяць тому.

Be First to Comment

Залишити відповідь