Press "Enter" to skip to content

Найбагатші люди Казахстану втратили вже $3 млрд на тлі протестів

Статки казахських мільярдерів, які стоять за деякими з найвідоміших підприємств країни, в останні дні різко впали на тлі масових протестів проти керівного режиму. Серед тих, хто побіднішав, — донька та зять колишнього президента Нурсултана Назарбаєва.

Про це 7 січня писав Forbes, передає hromadske.

Сумарно четверо мільярдерів із Казахстану станом на 7 січня стали біднішими на 3 мільярди доларів (82 млрд грн), ніж були 4 січня.

Зокрема, біднішим став мільярдер В’ячеслав Кім — найбільший акціонер і голова лондонського Kaspi Bank. Це найбільша платіжна та фінтех-компанія Казахстану. Статки Кіма зменшилися на 1,4 млрд доларів, оскільки ціна акцій Kaspi за кілька днів упала на 30%.

Ціни акцій впали після повідомлень про те, що банки, зокрема Kaspi Bank та «Народний банк» (Halyk), не будуть обробляти пенсійні виплати до закінчення режиму надзвичайного стану, оголошеного урядом.

Майже стільки ж втратив генеральний директор Kaspi Bank Михайло Ломтадзе — казахстанець, уродженець Грузії. Його статки скоротилися з 5,2 млрд до 3,8 млрд доларів.

Дочка експрезидента Назарбаєва Дінара Кулібаєва та її чоловік Тимур Кулібаєв втратили разом 200 мільйонів доларів, оскільки на 16% подешевшали акції в «Народному банку».

Люди вийшли на протести після того, як уряд запровадив з 1 січня 2022 року нову ціну на зріджений нафтовий газ: більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним.

Протестувальники вимагали вдвічі знизити ціну, а область забезпечити постійним запасом газу, оскільки наразі вони стикаються зі збоями в його подаванні.

Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ (а втім, лише в Мангістауській області). Окрім того, люди вимагали відставки уряду — цю вимогу виконали зранку 5 січня.

Менше з тим, протестувальників це не зупинило, і 5 січня акції тривали: люди вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки — оскільки він, на думку громадян, пішов із посади глави держави лише формально.

Після цього в Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації, а Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. Заворушення у країні Токаєв пов’язує зі «змовниками, яких підтримують фінансово», та пообіцяв жорстко реагувати.

Be First to Comment

Залишити відповідь