Press "Enter" to skip to content

Лідери ЄС обговорять нарощування російських військ біля кордону України, – Боррель

Ситуація щодо нарощування російських військ біля кордону України залишається високо в порядку денному Євросоюзу і буде обговорена на засіданні Європейської ради у четвер.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє Політик посилаючись на Укрінформ.

«Всі міністри були дуже чіткі сьогодні: будь-яка агресія проти України потягне за собою політичні наслідки та дуже високу економічну ціну для Росії. Ми проводимо тісну координацію з нашими трансатлантичними, близькими по духу партнерами. Вчора на засіданні (міністрів) Великої сімки ми говорили про це. Ця тема залишається високо у порядку денному та розглядатиметься також на зустрічі лідерів під час Європейської ради у четвер», – сказав Боррель.

Він наголосив, що Євросоюз єдиний у підтримці суверенітету і територіальної цілісності України.

Відповідаючи на запитання Укрінформу про те, чи враховує ЄС під час розгляду засобів стримування російської агресії потенціал України, яка за будь-яких умов виборюватиме свою свободу, високий представник ЄС зауважив, що добре розуміє почуття українців, але ситуація вимагає передусім запобігання будь-яким військовим діям.

«В нинішній ситуації ми маємо сподіватися на найкраще, але готуватися до найгіршого. Що ми зараз більш-менш і робимо. Аби досягнути цього найкращого, ми перейшли у режим стримування та запобігання. Ми намагаємося уникнути кризи і будь-яких військових дій, які буде дуже важко зупинити, якщо вони розпочнуться», – наголосив Боррель.

Він нагадав про підтримку України з боку ЄС. Зокрема, кілька днів тому для розвитку спроможностей Збройних сил України були виділені 35 мільйонів євро з Європейського фонду миру.

«Але найважливіше зараз – запобігти, стримати, уникнути – всі ці слова є справедливими», – заявив Боррель.

Be First to Comment

Залишити відповідь