Press "Enter" to skip to content

Загальні військові витрати в Україні та світі зросли незважаючи на пандемію

Торік на тлі пандемії COVID-19 Україна залишалася у топ-40 держав світу за обсягами видатків на оборонну сферу.

Про це йдеться в даних нового щорічного звіту Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), опублікованого в цей понеділок, передає Політик посилаючись на Укрінформ.

Зазначається, що за 2020 рік позиції України у цьому рейтингу суттєво не змінилися – країна піднялася на один рядок: із 35-го місця у 2019 році на 34-те. Видатки Києва на оборонну сферу в 2020 році експерти оцінили в 5,9 мільярда доларів. Йдеться, згідно з наведеними у звіті даними про збільшення Києвом видатків на ці цілі на 11% у порівнянні з 2019-м і на 198% у порівнянні з 2011 роком. Торік військові витрати України дорівнювали 4,1% ВВП держави, у глобальному вимірі вони становлять 0,3% усіх військових видатків у 2020 році.

Загальні світові військові витрати зросли у світі минулого року на 1,98 трильйона доларів США, тобто збільшилися на 2,6% в порівнянні з 2019 роком. А ось у порівнянні з 2011 роком цей показник виріс аж на 9,3%.

П’ятьма країнами з найбільшими витратами на військову галузь, на які разом припали 62% світових військових витрат у 2020 році, стали США, Китай, Індія, Росія та Велика Британія. Військові витрати Китаю зростали 26-й рік поспіль.

При цьому збільшилася і частка ВВП, що виділяється країнами на оборону. Якщо в 2019 році цей показник становив в середньому 2,2%, то в 2020 році — вже 2,4%.

Експерти SIPRI пояснюють це тим, що через наслідки пандемії ВВП більшості країн світу скоротився. А це, в свою чергу, призвело до зростання частки військових витрат по відношенню до обсягу ВВП — незалежно від того, чи збільшилися витрати на оборону в абсолютних цифрах, відзначається в доповіді.

Наприклад, це дозволило низці країн НАТО виконати свої зобов’язання по відношенню до альянсу і внести в його бюджет як мінімум 2% свого ВВП. Якщо в 2019 році даним критерієм відповідало дев’ять членів НАТО, то в 2020 році — вже 12. У їх число вперше з 2009 року увійшла і Франція.

Крім того, деякі країни (наприклад, Чилі та Південна Корея) офіційно перенаправили частину коштів, що призначалися на військові потреби, на боротьбу з пандемією.

Низка інших держав, включаючи Росію і Бразилію, також витратили на оборону менше, ніж спочатку планувалося. В цілому ж у 2020 році пандемія не зробила істотного впливу на світові військові витрати.

Незмінним лідером списку залишаються США. У період з 2010 по 2017 роки військовий бюджет Пентагону скорочувався, проте при президенті Дональді Трампі знову встановився тренд на його збільшення. У 2020 році витрати Пентагону на оборону зросли на 4,4%, досягнувши 778 мільярдів доларів і склавши 39% загальносвітових витрат.

Друге місце в рейтингу SIPRI стабільно займає Китай, який безперервно нарощує оборонний бюджет вже 26 років поспіль. У 2020 році Пекін витратив на озброєння і модернізацію своєї армії 252 мільярди доларів — на 76% більше, ніж десять років тому.

Варто відзначити, що Росія входить в десятку країн світу з найвищою часткою оборонних витрат щодо ВВП: в РФ цей показник становить 4,3%.

Be First to Comment

Залишити відповідь