Press "Enter" to skip to content

Зеленський: РФ не припиняє спроб дестабілізації України та Європи

Росія не припиняє спроб дестабілізації нашої країни, а через нас – і Європи, заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю газеті La Repubblica.

“Хвилі дезінформації, популяризація конспірологічних теорій змови, підтримка розколів у європейських суспільствах, намагання втручатись у вибори в різних країнах, кібератаки – все це робиться цілеспрямовано та системно. Ви це добре знаєте. Але найбільш цинічним все ж є те, що відбувається на сході України, тож я запрошую представників італійських політичних сил особисто відвідати Донбас, щоб на власні очі побачити наслідки війни, що триває”, – заявив Зеленський та висловив очікування на започаткування особистих контактів з новим італійським керівництвом з метою розвитку подальшого плідного діалогу між нашими країнами в усіх сферах взаємного інтересу.

Щодо ролі західних союзників у випадку загострення ситуації, Володимир Зеленський заявив:

“Зараз ми відчуваємо дуже потужну підтримку від наших друзів – у країнах Євросоюзу, в Британії, у США, в Канаді та інших державах. Але поки російські війська залишаються на нашому кордоні та на окупованій території. Тому маємо робити більше для захисту нормального порядку у Європі та наших спільних цінностей. Це ж війна не за територію як таку. Це тиск на демократичний лад на нашому континенті, це намагання позбавити сенсу принцип непорушності кордонів у Європі та право народів самостійно визначати свою долю. У цьому контексті я дуже розраховую на активну роль Італії та її лідерів на підтримку України”.

Захоплення Криму змінило дуже багато в житті Європи – навіть якщо ще не всі європейці усвідомлюють, які зміни відбулись, заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю газеті La Repubblica.

“Окупований Крим став джерелом небезпеки для всього регіону Чорного моря. До 2014 року в Криму не було політичних репресій чи переслідувань за релігійною ознакою, там не було масштабних екологічних катастроф, там не було загрози розміщення ядерної зброї. Усе це тепер там є – через російську окупацію. Більш того, поведінка Москви може надихнути й інші країни забрати в сусідів частину територій”, – заявив Зеленський.

Відповідаючи на питання щодо можливостей для повернення до миру, Президент України заявив:

“Сьогодні Україна потребує дій. І найкраще для цього – дати нам План дій щодо членства в НАТО. Наші Збройні Сили стримують єдину агресію у Європі, ми вистояли вже понад 7 років і постійно вдосконалюємось. Це точно не секрет для тих наших друзів із НАТО, які приїжджають в Україну, беруть участь у спільних навчаннях з нашими військовими, проводять тренінги. Ми розуміємо, що Україна має відповідати стандартам НАТО, й проводимо необхідні реформи. Однак не можна зводити все лише до реформ, і особливо зараз, коли явно не реформи здатні не допустити розширення російської агресії”.

Відповідаючи на питання, що зробило його «мілітаристським» Президентом, Зеленський наголосив, що “коли намагаєшся припинити війну, яка забрала вже близько 14 тисяч життів, то дійсно стаєш жорсткішим”.

Але це від упевненості, що можна встановити мир, можна повернути нормальне демократичне життя, можна не допустити погіршення ситуації в нашому регіоні та розширення війни, додав Володимир Зеленський. Він зазначив, що для цього потрібно:  Реалістичність позицій, справедливість на переговорах та готовність виконувати ті зобов’язання, які беруться сторонами та підкреслив, що Україна пропонує саме такий підхід.

Повний текст інтерв’ю оприлюднено на офіційному сайті Офісу Президента.

Be First to Comment

Залишити відповідь