Press "Enter" to skip to content

Інститут нацпам’яті звернеться до правоохоронців через перейменування проспекту Григоренка на Жукова у Харкові

Український інститут національної пам’яті звернеться до правоохоронних органів через рішення Харківської міської ради 26 лютого про перейменування проспекту Петра Григоренка на маршала Радянського Союзу Георгія Жукова.

Про це повідомили у пресслужбі УІНП.

«Наполягатимемо на персональній відповідальності усіх причетних до порушення закону осіб», наголосили в Інституті.

В УІНП заявили, що рішення міськради «провокує війни пам’яті, ображає пам’ять про ветеранів Другої світової війни, є незаконним і не сприяє консолідації суспільства».

Крім того, там наголосили, що називання проспекту іменем маршала Георгія Жукова порушує частину 6 статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», оскільки Жуков обіймав низку керівних посад в СРСР, зокрема, був міністром оборони у 1955-1957 роках і членом Президії ЦК КПРС у 1957 році.

В Інституті додали, що рішення міськради може використати Росія в своїй інформаційно-пропагандистській кампанії, зокрема може спробувати просувати міфи про «спільну історичну долю росіян та українців», «Велику вітчизняну війну».

Be First to Comment

Залишити відповідь