Press "Enter" to skip to content

1 вересня 1939 початок Другої Світової війни – що треба знати про цей день

1 вересня 1939 року о 4-45 ранку близько півтора мільйона німецьких солдат увійшло на територію Польщі по всій довжині майже тритисячакілометрового кордону. Одночасно німецька авіація почала бомбардування польських аеродромів, а військові кораблі і підводні човни атакували польські морські бази в Балтійському морі. Нацистський лідер Адольф Гітлер назвав цю операцію оборонною, але Велика Британія і Франція втрутились в конфлікт і 3 вересня оголосили Німеччині війну. Це стало початком Другої Світової війни.

Для Гітлера загарбання Польщі було частиною плану по розширенню “життєвого простору” для німців — згідно з ним, німці мали б колонізувати слов’янські землі, а самі слов’яни бути перетворені на рабів. Німецька експансія на Схід почалась ще в 1938 році шляхом анексії Австрії і Судетів, а потім і всієї Чехословаччини в 1939 році. Жодна із цих агресій не зустріла серйозної протидії з боку світових держав, і Гітлер розраховував на толерантність західних демократій і щодо завоювання Польщі, інформує politik.org.ua з посилання на джерело.

Для нейтралізації можливого втручання СРСР, 23 серпня 1939 року Німеччина підписала з ним Пакт про ненапад і секретний протокол по переділу польської території. Наступ на Польщу повинен був початись 26 серпня, але був відкладений після того як Гітлер довідався про підписання військового договору між Британією і Польщею. Для імітації польської агресивності щодо Німеччини, нацистська пропаганда використала проблему німецькомовного населення, котре ніби-то зазанає утисків у Польщі, та інсценований есесівцями, переодягнутими в польську уніформу, напад на німецьке прикордонне містечко.

Вранці 1 вересня почалась окупація Польщі. 2 вересня Британія та Франція, під загрозою оголошення війни, поставили вимогу Німеччині до 3 вересня вивести свої війська з польської території. 3 вересня об 11-15 ранку, через 15 хвилин після закінчення терміну британського ультиматуму, прем’єр-міністр Великобританії Невіл Чемберлен по національному радіо оголосив, що Британія вступає у війну з Німеччиною. Її підтримали Австралія, Нова Зеландія та Індія. О 15-00 війну Німеччині оголосила й Франція.

Генерал Гайнц Гудеріан і комбриг Семен Крівошєїн у Бресті

Однак, у перші дні війни, ні Британія, ні Франція не здійснили ніяких рішучих військових заходів проти Німеччини — 4 вересня британцями були атаковані військові кораблі у Північному морі, але Чемберлен відмовився бобардувати територію самої Німеччини; а Франція, проти якої на Західному фронті було виставлено всього 23 німецькі дивізії, вчетверо менше, ніж французьких, не провела жодної наземної операції.

Тим часом, 8 вересня німецькі війська вийшли на околицю Варшави, 17 вересня радянські війська почали окупацію Польщі зі Сходу. 23 вересня у Бресті пройшов спільний парад радянських і німецьких військ — його приймали випускник Казанського танкового училища і Академії Генштабу міністерства оборони СРСР генерал Гайнц Гудеріан і випускник Військової академії імені Фрунзе комбриг Семен Крівошєїн. 28 вересня капітулював варшавський гарнізон — вчетвете за свою історію Польща була переділена агресорами і перестала існувати як самостійна політична сила.

22 червня 1941 року Гітлер, всупереч Пакту про ненапад, атакував СРСР і окупував всю територію Польщі. Вона була звільнена лише в 1945 році силами Радянської армії, на штиках котрої в країні був встановлений комуністичний режим.

Be First to Comment

Залишити відповідь